Brastvo

98

то, онда о њему нијесам могао дознати ништа кад га. је и кога је ту побио и ако бам за њега распитивао старе људе. Шта више, они су ми се и чудили, како · то да ја не знам за тај дирек Св. Саве, на коме су биле објешене и заборављене свечеве рукавице. Било им је и неправо на моју сумњу, за то сам био принуђен употријебити доветку, као да ја знам одиста и навигурно да је тај дирек Св. Саве, па сам само хтио знати да ли и они то знаду. А неки Брезовичани пдказиваше ми и неку пегу на сред језера за коју тврђаху да је то дирек, но ја не могох ништа угледати; али ради њиховог спокојства и ја сам тврдио да сам га угледао.

У Плавском језеру — блату — прича се да има нека велика риба, која риче, као неки во, и то само онда, кад има да се какав знаменити догађај збуде као н, пр: рат и т. д. Оваква прича постоји о Биоградском и о Шишком језеру — блату — на другој страни нахије васојевичке у дивној планини Бјеласици.

Плавеко језеро — краљев риболов — зими све бе замрзне, те преко њега по леду прелазе људи, па и волови, упрегнути у саонице. Преко њега дрва превлаче из Виситора, но овај пут најприје одобри лисица својим преласком, док лисица преко језера по леду не пређе то прије ње нико и не покушава. О преласку овом по леду права је истина.

Осим Гувиња и Плава ово језеро опкољавају и овијех девет села и то од десне стране: Вусање, Ђурицка ријека, Метех и Новишће а од лијеве стране: Ново Село, Довуђе, Грнчар, Мартиновиће и Брезовице.