Brastvo

47

(точак) начињена, звана „Краљевац“, задужбина Дечанског Краља Стефана. Ова чесма потпуно заслужује то име. Бистра је њена вода као кристал а и хладна као испод леда и свагда јако извире; но то није никакво чудо што Виситор има овакав извор, а чудо би било кад не би било оваквих извора. (Сви извори комекијех планина овакви су).

Црква брезовичка на Лиму.

На лијевој обали лимекој од језера за пола сата далеко, до близу обале лимеке, под шумовитом главицом брезовичком, налази се стара црква брезовичка припијена уз један крш који је сав од бијелог мрамора. Овај крш обрастао је шумом, те се само од цркве видјети може. Ова црква, кад је грађена, за њу није доношено камење с друге стране већ је од тог крша сјечено и зидано што се и сада познаје, а он је код саме цркве с горње стране; но то је једина црква у долини плавској и гусињској. Не знам сигурно, али ми се чини да је ова црква, у колико памтим, задужбина старца Нестора посника дечанске пустиње — испоснице — 0 коме се прича да је био баснословно дугог вијека, но Факат је то: да је црква из доба и времена владавине Немањића.

По мјесту ова црква личи више на манастир него ли на парохијиску цркву. Она је ева живописана, но живопис је јако извечао а и горели су ју Арнаути 1862 године, те нешто од времена а нешто од паљевине живопис једва се види. Но да је живопис био један ол најљепших види се и сада. Од задужбина из доба Не-