Brastvo

Новишће је на самој граници црногорској, која ту преко Лима прелази и иде уз вијенац планински до на Чакор, довдје је сад гусињска нахија, а одавде настаје васојевичка ба својим срезом Полимљем.

Плав и Гувиње са свом околином чине свега двије православне парохије од прилике са #— 5 стотина парохијиских домова. На сабору, пред црквом, никад не би могао по одијелу познати попа. Сва разлика бијаше брада. Но поп Радосав ни ове немаше до врло мало, али ипак, знало (бе које су попови и од њих цио вабор благослов тражаше, а од мене баш нико, и ако бам се ја по одијелу разликовао. Попови ву обишли све групе народа, и свуда су били дочекани на ноге и почашћени од стране парохијана врло пристојно, и они свакој групи препоручише ред и мир и пажљивост да бе не би од куда свађе догодило.

Не могу не напоменути и то: ја вам био дошао у госте попу Радосаву у Брезовице, па како вмо морали отићи у вече цркви и тамо коначити, из доста узрока: да не би сјутра читав ват путовали по мраку, ми код цркве затекосмо већ неколико породица, које бијаху пређе нас дошле. То бејаху већином оне породице које ву имале по неког болесника за које поп Радосав распитиваше, како и од кад ко болује. Ту смо у црквеној кући еви коначили и здрави и болесни.

Између болестника бијаше и један момак, о коме рекоше, да се разболио онда, кад је некијем случајем прошао преко неког гробља турског око поноћи ; па затијем, упиташе попа, има ли те молитве или да иду у Дечане% А то поп и ја, као да смо се договорили,