Brastvo

52

Усејин бегу, но кад је тако и кад си на моју ријеч дошао то имаш бесу за два дана по Плаву и Гувињу али трећег да си дома“. Тако ја и учињех. Испод брезовичке цркве одох низ Полимље у Васојевиће праћен низ Пепиће до Мурине попом Радосавом и његовијем братом Рајом.

Овдје ми није требала беса Усејин бегова, и ако у то вријеме овај крај Полимља бијаше турски, опет бих овдје пређе ја могао дати бесу Усејин бегу него ли он мени, и дао вам му је једном приликом баш на овом мјесту од чувеног Андрије Петровића хајдука, пребјегшег Србина из Пећи, који је доцније и убио његовог рођака Малић бега, од кога су били пропиштали дољни Васојевићи на Лиму. — И Андрија погинуо је, али не од Турака, Бог да га прости. — Тако у Полимљу, у Мурини, ја се опростих ва пратиоцима, одакле они одоше натраг у Брезовице под Виситором. Са ове стране и послије неколико дана бављења мог по Полимљу одох у село Краље под Комовима, одакле сам по васојевичкој нахији, без пратње, у свем простору њеном од Кома до Јаштака, од Вјетерника до Јаворка и од Ножице до Љешнице а све око Таре и око Лима путовао.

Шта се сад зове васојевичка нахија.

Вавојевачка нахија зове се оно мјесто, и онај предјел брдски, на сјеверу, западу и неколико на истоку од комскијех врхова и заузима положај око Лима од вела Брезовице и Новшића до ријеке Љешнице, и на Лиму свршава ве кршем Фелића више Бијелог Поља