Brastvo

70

нинама, гдје сам је год видио, млого је ситнија, као пзрођена. Дјеца, чобанчићи ишчупају чемерику из земље 6 коријеном и од ње праве пиштоље и дуге пушке. Једном приликом видио сам једнога дечка који бијаше задио за појав два пиштоља од чемерике, а о рамену објесио толику дугу чемерику, да је потпуно одговарала пушци према јунаку који је ношаше. Гледао сам дуго тог малог јунака, који је могао имати 10 година, и чудио сам се његовом оружју, како га носи. Ја сам мислио да је то право оружје, но кад је ближе дошао, увјерпо сам се шта је. Природа ништа тако није могла за дјецу дати да личи пиштољима као чемерику. Коријен њен права глава пиштоља, а до коријена као кундак погнута до табана, даље права као цијев од пушке око које опсјечени прстенови престављаху гривне на пушци.

Жалим што овом дечку нијесам име упамтио. Овако васпитање само по себи ствара стрељачке дружине; а кад бам то овога шипартанца видио, иђах е Милованом Лекићем и са још десетак Краљана на Љубан. Био ме позвао на сабор и у госте у планину о Петров дану. Овоме оружју сви смо бе тада емијали, али били смо и задовољни, без сумње да је тај јунак замијенио то оружје правијем одавно.

При евему томе што је нахија васојевичка скоро сва планинска, опет она нема ни једне планине кршевите. У томе су изузетак само Комови. Тара нема ни једне кршне клисуре до Колашина, а Лим има двије и то доста велике, горе Сутјеску која одваја полимски срез од нахије, и доље Тивран, који одваја долину васојевичке нахије од Бијелог поља. Један од већих