Brastvo

79

југа Вјетерником и Њучком гором са јуначким племеном Куча и Дрекаловића и од сјевера од Колашина Таром и Верушким грлима, За живот по косовски Лијева ријека била је зајиста згодно мјесто.

Кућа дакле Васојева била је на Ножици с десне стране Љевајског потока, гдје овај улази у ријеку, а црква с лијеве, гдје је једно старо гробље на Ножици, а објев десне стране ријеке. Томе мјесту Васојевићи одају поштовање у причама, Но, чудим се, што ова мјеста нијесу заграђена и што их не заграде; бар тијем видљивијем знаком требали би да искажу своје поштовање своме родоначелнику кад се онако 6 поносвом називљу „Васова Ђеца“ а оба су, на главном путу од Фете и Црне Горе за сјевер и исток.

У то кршно мјесто планитско био се Васоје доселио (нико ми није казао од куда) и населио се на Ножици. Ту и нема више мјеста осим за једно повеће село, и то је било: Васојева Ножица. Но прилике бу такве биле „доћерала орла зла година“ те их одавно већ има десет о кућама на камену, у камену и од камена, докле у Лијевој Ријеци свега је десет села и та су ова: Ножица, Ријека, Лопате, Ками, Душке, Љеваја, Птич, Грби до и Тузи, Из овога се види прави узрок што су се Васојевићи равељавали још од Васоја; па и његови синови којих је било четири нијесу сви остали ту, већ су тројица остали а четврти и најмлађи, Ђуро, завадив се с браћом око дијела земље као незадовољан, остави браћу и Лијеву Ријеку, оде у Фету, но ни тамо се не задржа већ оде у Црмницу у Црној Гори у „Дупилу“ од ког се и сад рачунају