Brastvo

80

еви Дупиљани у поменутој нахији и зову се по томе Васојевом Ђетићу Ђуровићи, којих сад рачунају 9—6 стотина војника 6 њихнијем војводом Машом Андровим Ђуровићем.

Друга три сина Васојева, Новак, Рајо п Мијо остали ву у Лијевој Ријеци од којих постану доцније три племена: Новаковићи, Рајевићи и Мијашановићи, и тако су сеу Лијевој Ријеци у брзо ових десет села, силом створених, толико напунила да доцније није било могуће свима потомцима Васојевим у њима живјети, морало се селити. Зато се укаже прилика те с Патријархом, у вријеме пресељења, пређе знатан дио Васојевих породица и Васојевих потомака у Сријем. Прича се 800 породица, а остане их колико је могло да живи у томе планинскоме куту, Лијевој Ријеци, у којој се турска сила није вермала. Тада се одвеле и се Лима скоро све породице, гдје су зулуми сили превазишли сваку мјеру због тога, што је ова на путу за Босну од Скадра и Призрена, те лимека долина остане више него ли у пола пуста а оно Срба, што је остало неџсељено, прибије се уз планине пи у планине као на пр: Шекулар, Горња бела, Злоречица и т. д.

Битка због које су Васојевићи узели да Славе Ов: Александра Невског као преелаву Од прилике у скоро за пресељењем догодило се ово: Неки Пејо Станојевић војвода Братоношки, чија је кћи била одведена у Стамбол постала Султанија, тражио је данак од Љеворечана као његовом војвод-