Brastvo

ЊУ %"" О] АИ

тћ Уа

82

сура“, „Мустај Пашина“, Она друга војска Арапова ва Осман Арап Пашом нагне бјегати Турјаку, за њом се натурио у потјеру Вук Брајотић и он етигне Арапа у турјачкој кови код јеле, ту га и повијече зато се то мјесто прозвало „Арапова јела“. Ово се догодило 80 Августа. Зато тај дан Св. Александра, по завјету свом, узму Васојевићи, због те добивене битке, за славу; те тако они сад имају двије славе: (Св. Аранђела п Ов. Александра Невског.

У овој битци причају да је погинуло 75 љеворечких Васојевића а о Турцима, које ву и послије три дана, залутале по планинама, хватали и тукли, не воде рачуна. Прича се, да је то био први и пошљедњи упад турски у Лијеву ријеку. О овоме боју постоји дивна гусларска пјесма у којој су два Вука опјевани као два сокола. Ја сам је био препивао од покојног Милована Лекића, али је тај мој препис пропао као и све друго што сам био тамо биљежио; но и пак у Васојевићима није пропала а може бити да јевећиу некој збирци изашла.

Послије ове битке овјете се Васојевићи као јако племе, а пи потреба их примора те се почну селити и насељавати око Лима, гдје је и од пређе по који ројак стрцнуо био. То завељавање у лимској долини почело се најприје око потока и ријека, олиже уз планине, а доцније и у самој равници лимекој, која је скоро сва била опустјела. Овоме засељавању нијесу ошли противни ни губињеки ни плавски бегови, зато што им је била земља овтала без чивчија, те тако се завојевичка нахија одовуда Комова око Лима насе-