Brastvo

54

ком 6 којом се и зародио и ако је у Сријему имао живу жену и 6 њом синова које је оставио кад се на виђење вратио био. Тај се човјек рачунао међу прваке љеворечке зато су они то тако и урадили.

Лијева ријека нема равнице, осим оног малог пољица на Ножици, гдје је била кућа Васојева. Нема је ни у Тари до Колашина које неби могла пушка пте-. бацити осим верушке која је са ове стране Р. Гувна и Лопата на изворима Тариним, и то је утрина за стоку, али овдје ондје прошарана њивицама засађеним кромпиром, а бамо гдјеје стока лежала и јечмом.

Кромпир, ког врло млого саде, поглавита је храна Љеворечана. У њој роди Јечам, Раж, Пшенице врло мало а кукуруза — коломбоћа —— скоро ни мало, саде га око ријеке на двадесетину њивица но ријетко кад узри иако му је сјеме особите врсте, ситно планинско. Воћа никаквог нема сем некијех дивљијех крушака и неколико дрва раних шљива које цветају, али никад не узријевају. Но стоком је богата, јер има за пашу богате комске планине и Тару.

Лијеву ријеку 6 лимеском долином веже пут низ. Тару до Матешева; одатле скреће уз Дрцку прелази у нахију преко Прешњевика, силази у село Краље и на Андријевицу и иде даље низ Лим у Беране. Од овог пута, као главног који низ Тару и за Колашин води, одвајају се још два планинека пута за лимску долину. Први се одваја ес врх Таре из Веруше па иде Опасаоницом за тим уз Котич, преко Рогама, Љубана и Штавне влази у Краље и на Андријевицу. Овијем. путем кад ко путује каже се да је путовао преко Кома,.