Brastvo

| у у У. | К Ур "~ ПУНИ

56

нас ово мјесто може само да занима познаваоца старина, и ја сам гледао једну плочу, по свој прилици. била је надгробна, имаше и натпив а ношаху ју у град, почех је читати но забранише ми то. За оваке. плоче слушао сам да их је млого у беранској твр-. ђави узидано. |

За други назив, Аб, кажу да је овој нахији до-. шао отуда што се ова нахија, за дуго песлије Косова, . турскоме говподству противила. Но ја држим да је то само лијепа прича, ада је Аб и од пређе то тако име. имао, јер и у ђаковачкој нахији има један срез који ве тако зове.

Трећи назив кажу придат јој је кад су је Турци ва свијем подчинили и дали је у спахилук браћи потурченој Реџепу и Шабану из Плава и Гусиња као награду за њихне ублуге, те Шабан постане и забитом ове нахије, па да је као подчињену не бп већ звали: „Асом“ то је назову губињеком и тако се ова нахија, низ Лим до ријеке Љешнице, звала. Четврти јој је назив: васојевичка.

У данашње вријеме гусињека нахија врло је мала. Она је око плавског језера и на извору Лима а на самој граници Прне Горе. Будимљем зове све само једно село на десној обали лима у дољњем дијелу васојевичке нахије, а Абом зове се и данас скоро цио сјеверни дио васојевичке нахије од границе црногорске, почињучи са селом Виницком; па до ријеке Љешнице,. у ком су Ђурђеви Стубови, Беране, Будимље и јошт двадесет села и то све око Лима, богате нахије. равнога Аса.