Brastvo

пе. = с Као па . ~ му У КД = » " ~ ми 3 . х

И И ПРИ Р

243

али ја ћу радити све што се може да те вратим, ти иди у Морачу и чувај се, а причувај се и од оног Ака с Пеовца. То је најгаднији скот, псина једна, пси му главу појели, гори је од сваког зла на свијету; но зло се понекад и трпјети може, а он се баш не може да трпи. Од овијех потурчењака прави су Турци далеко, далеко бољи. Но ко би сада могао рећи да правих Турака нема ни на Лиму ни на Дриму п да су то све потурчењаци.

Но ако Бог да и подржи да онако пође, како је до сада ишло отуда од Старога Влаа, Мораве и Шумадије а и одовуда с Цетиња, нећемо ни питати Ђул бега за повратак, а и ови потурчењаци кретиће се и десном и лијевом. Увућиће рогове, те још како.

— Да Бог да војводо, али ја то чини ми се дочекати не могу, бојим се то ће бити за мене доцкан. Мене срце казује, да ми се крај живота примакао, ја ћу погинути скоро. Но то је ваљда судбина моја, која је пратила све моје старе стопу у стопу нарочито од двјеста година на. овамо и то још од Богдана, из Шеремета. Јесте војводо, нас је потјерала нека, зла судбина и неки зао час још од онога дана кад је то Богдан раскућен из Шеремета и кад су његова, чељад прела куд које од којесу једни што су утекли од турске сабље и ропства, отишли некуд преко свијета и преко Мора, те им се ни трага не зна. Једне су Турци исјењли, а нејач похватали, поробили, одвели и истурчили. Ено им потомака сад у Пећи прави Турци. Они већ сад и не знаду то да су потомци некад чувеног и богатог Богдана Шеремета, ако се тако и данас још незивљу Шереметима.

То је тада био први и прави страшни дан за

ову нахију послије Косова, но било је и таквијех послије и више. Кад је то Шеремет опустио онда

2 16