Brastvo

251

стигне и она падне на мјесту мртва у Шеремет, а Радун и Стана побјегну у планину. Послије тога догађаја са Неном, Стана се удала у богату кућу Крџића у Криваче за Милутина за ког је била и испрошена као дијете још. “) Стана је имала, два сина и једну кћер кад су јој убили домаћина Масловарићи из Божића. Умрла је на рукама својијех синова: Обрада и Јанићија, снаха и унука као срећна мајка и старица.

Ралун је највише осјетио пошљедице раног сирочета. Кад се дохватио рада, радио је све оно, што је и његов отац радио, умр'о је несрећним случајем! Кад је једну кућу у Брезовици довршивао падне скела и он остане на мјесту мртав. За живота шест је кћери удомио. Сина Јована оженио и једног малог но болестног оставио. Три пут се женио, а то су све узроци били, који Радуну нијесу дали да се за живота одмори. У гробу је нашао одмора!....

Велимир је био у нечему срећнији од брата, женио се један пут. Његов живот потпуно је личио на живот његовог оца. Док је Краље било под Турдима, он је био гоњен од некијех бездушних поглавица Васојевићских. У овоме се неки Куно из Црешњева показао спрам Велимира слично Илији Раовићу с Милованом. Велимир је био неко вријеме и талац с другим Васојевићима у залогу код Турака у Гусиња. Ово узимање талаца од стране Турака чињено је сватда кад се какав покрет гдје год од стране Срба осјећао ма на ком мјесту.

Бјеше Белимир већ заборавио на прве жалости родитељске за својом старијом дјецом, синови+) Обичај на Лиму вјерити малу дјецу.