Brastvo

Са свијем је дакле природно било, да Ивов појава изавове у Маријином срцу преврат, из којег се распламтио неугасиви огањ.

До душе, она се је дуго и дуго борила сама собом, између страсти и разума. Увиђала је, да је таква љубав без.икаква циља, јер предмет њене љубави бјеше властелин, а такав младић није смио никако да се вјенча простом дјевојком из пука. Ипак, на посљетку, подлегну жестини страсти, и она се безобзирно заљуби.

Иво пак, први пут, када је, послије тешке тродневне врућице, имао прилике да уочи и разабере лик своје избдавитељице, одмах се осјети занесен том анђеоском појавом. Али размишљајући хладнокрвно о својим и њенијем приликама, није никако допуштао, да га страст побиједи. Ну, мало по мало, почеше равлози и код њега слабити, а све више узимаше маха опасност да га страст савлада. К тому је допринијела много и околност, да је он тој дјевојци, коју је сада тако страсно заволио, био дужан свој живот, свој опстанак.

Прирођени властеоски назори устукнуше и ишчезнуше пред огромном моћи ватрене и искрене љубави !

И он је запламтио не мањом ватром, него што је одговарала Маријиној!

ТУ.

Око болесника стоје три плећата, висока ч0вјека. По њиховом препланулом лицу и незграпнијем, жуљевитијем рукама можеш ласно распознати да су рибари и поморци.

— Ама кад велиш да сте га извукли из мора: