Brastvo

140

животном моменту истакнем на првом мјесту своје неискусно мишљење, своје једностране назоре и своје планове, који једино потичу од каког напарења очију а нијесу никад ослоњени на разборитом и промјереном размишљању! Ово сам хтио да ти изложим, не пријекора каквог ради, него само да ти објасним какав си положај ти заузео и у чије си право дирнуо, кад си истакнуо ону своју жељу. Ја, пак, да ти докажем, колика је моја љубав према теби, хоћу да ти допустим, да изустиш у овој прилици и твоје мишљење, задржавајући, разумије се, себи одсудну ријеч, ако твој избор не би одговарао свијем онијем условима, које у таком моменту треба имати пред очима !

Иво је и из оно мало фрагмената, које је у својој узбуђености могао пажљиво да пропрати у овој очевој предици, био већ довољно обавијештен с коликом ће сигурности моћи рачунати на побједу. Ипак, нашавши се већ на половини пута, сматрао је, да ће бити боље, да продужи даље и да пресретне све еметње и запријеке, него да устукне.

Он се за час прибра и одговори лагано, умиљато, љубазно:

— Ја не налазим довољно ријечи да вам, драги оче, захвалим и на овому доказу љубави, који ми ватом добротом давате. Добро знајући како сте Ви увијек с великом пажњом бирали и одобравали оно што је за моје боље, тврдо се надам да ће у овој врло важној или управ најважнијој прилици, Ваша неизмјерна доброта и огромна љубав према мени, достићи своју кулминантну тачку, давши ми вашу приволу и благослов да се вјенчам са одабраном мојег срца, са дјевојком, којој сам много обавезан и којој сам већ дао свету ријеч, да ћу је на сваки начин узети за жену.

,

Шо":