Brastvo

143

као што Ви кажете, него сам Вам са свијем озбиљно изјавио, да хоћу да се вјенчам ес Маријом у потпуном реду, онако исто, као што сте Ви с мојом мајком.

— Јеси ли ти при себи“ Знаш ли ти што говориш Знаш ли ти каква је то апсурдна жеља! Не увиђаш ли да је то утопија и да то не емије ни пошто да буде с тога, што си ти властелин, а она проста п убога плебејка из најниже касте пука !

[2]

— Ах, драги оче! Зар је то дакле најјачи разлог, који би стајао на путу мојој срећи... Зар је то довољна запријека да ме лиши предмета, који обожавам '... Ако сам ја властелин, што је с тијем '... зар сам ја за то неко више створење него она... Нијесам ли и ја црна земља као и сваки други човјек! Није ли и мени био намијењен исти гроб као и онијем јаднијем кметовима, што се утопише оне страшне ноћи... Дакле, што да се цијећ тога племства, што није друго него измишљотина људске таштине, правимо вишијем од осталијех људи, кад смо међу тијем пред природом и пред Богом еви једнаки !

— Не, мој синко, тебе је страст заслијепила, па не увиђаш или нећеш да увиђаш, да је апсолутно немогућно да ти се учини по вољи у овој ствари. Ти си властелин и не смијеш ни по што вјенчати дјевојку из пука!

— Баш зато што сам властелин и што сам као такав дао тврду вјеру, нећете допустити да се понизим ниже и горе од најпростијег Факина,““ па да погавим дану ријеч!... Ја, дакле, још једном понављам, или ћу бити Маријин законити муж, или ниједне друге !

Отац је већ увидио да је наишао на чврст чвор, који се неће ласно моћи изгладити и одријешити;

42) Факин, амалип, посач.