Brastvo

увјерени да га има, и да се често под сиромашнијем крпетинама крије љешпи карактер и веће поштење него под свиленијем плаштом !

— Ама ко си ти“ — прекиде га у неко доба, отац, који је нестрпељиво, великијем корацима ишао горе доље по соби, — ко си ти, да ми долазиш

ту с некијем моралнијем придикама; Мени моралнијех предика!% Иди ми он час с очију, а сутра ћеш ми саопћити за што си се ријешио !

— Мени не треба никаква предомишљања ! Ја ћу овог истог часа оставити Вашу кућу, у којој видим да има мање осјећања за правијем поштењем и карактернијем дјелима, него у најцрњој плебејској колибици. Под овијем кровом влада само уображеност, надувеност, насиље и тиранство !... Идем у свијет, гдје нећу слушати онако скандалознијех · ријечи, као што сам имао прилике да их чујем међу овијем зидовима !

Чим то изрече напусти собу, праћен оштријем и љутитијем очевијем погледом.

Стари властелин, оставши сам, иђаше неколико времена још амо тамо по соби, машући, због велике узбуђености, често главом.

_ Кад му поглед паде на слике приједака, учини му се, да су и они узрујани и да се љуте на синовљеву му саблажњиву намјеру.

Није ту требало особите неке уобразиље, па да му се прадједови причине љути и увријеђени.

Онај ратник ондје, сав у челичном оклопу, са широком, крупном огрлицом и усуканијем брковима — у своје вријеме бич божји својих војника, стајаше ту, као да мјери каквог смионог противника.

Из оног онамо, у кнежевском плашту, огледа се само прекомијерна хладнокрвност, частољубље и гордост.

БРАСТВО УП. |)