Brastvo

152

ти имала грдну муку, док сам се дочепала ове рибарске каркаше!")

— А чије то:

— А ко ти га зна! Ја сам једва прије чекала да се склоне с Игала неке осидјеличине пи неке шмиглинице, “) које су хихиштале“") као да су изван себе. Срам их било! Уз пост се веселе као у сред поклада !... · Кад су оне ушле у куће, ја ти брзо изнеси из аргата'“) париће, па скочи у најближу барку. Срећом, нити ме је ко видио ни сусрео !... Него хајде, Госпару Иво, доцна је, Марија нас, јадна, чека на Мрчицама.“)

Ословљени ускочи у лађу, отисну је од обале својим јакијем, чворноватијем штапом, и еједну на крми.

Јеле је стара слушкиња у Госпар Рафовој кући. Она је Ива носила у наручју и успављивала кад је био мали. Вољела га је као сина, и била би зањ поднијела сваку жртву. Она је била родом Шипаљњка. Ступила је у кућу Госпара Рафа још као дјевојчица од 15 година под обичнијем погодбама „спреме“,70) Ну при истицању уговореног рока, спремања, задеси је тешка несрећа — умрије јој мајка, усљед чега остаде драге воље, под истијем условима и даље у властеоској кући, гдје је послије и цио свој вијек провела, пошто није могла да буде тако ерећна, да се уда за каквог запостата или барем за каквог

5) Каркаша (тал. ријеч) стара, разлупана лађа. 46 Шмиглиница, вамитуша.

7) Хитиштати се, кикотати се.

45) Аргат је велика приземна соба (одмах до морске обале), у којој се зими чувају чамци и остали прибор за пловидбу и рибање.

19) Мрчице су јужни рту Шуњу. Рат од Мрчица је најближа полазна тачка за на острво Св. Андрије.

50) Спрема је уговорена награда за слуге, које су одслужиле одређени број година. То се састоји не само у новцу негону рубљу, одијелу, намјештају и т. д.