Brastvo

Он јој се није никако надао по тако бурној ноћи. С друге стране, пак, сумњао је, да ли би се кроз помрчину и кишу могла и видјети, на оној даљини, његова свијећа, па је за то није ни упалио.

Па зар се Марија преварила! Зар се то њој причинило ' На жалост није се преварила. Свјетлост је збиља још увијек цкиљила, кроз кишу, која је сада већ јако пљуштала по морској површини.

Њена браћа су утврдила ту свијећу на врх једне високе мотке у лађи, да би послужила као пријеваран мамац за јадну сестру.

Они се одиста нијесу преварили у нади, те | тај лажни знак збиља измами из куће.

Када су примијетили да су је завели, почели су возити све даље и даље, у намјери да је изведу далеко у пучину, откуд се више не би могла вратити. Тај окрутни план бијаше основао Нико, и предложио браћи. Они, заслијепљени осветом за окаљаном части, једва дочекаше тај гадни приједлог.

Марија је јуначки ломила високе таласе својим извјежбанијем, издржљивијем мишицама. Није марила ни за кишу, ни за вјетар, ни за валове. Све је то мирно и спокојно трпјела. Њу је соколила мисао на драгана, који је жудно очекује. Њу је храбрио понос и увјерење, да ће својим доласком подати вјеренику нов, необорив доказ неизмијерне љубави.

Али, мало по мало, почела је већ осјећати умор. Њене су јаке мишице радиле још увијек снажно, али не онако учестано као прије. Њој се, у неко доба, причинило, да сувише дуго пљива, ну то је приписивала високијем валовима, који су је враћали и отежавали пљивање, а и умору, проузроковану од кише, која је немило шибала. За то