Brastvo

а

ПО РИГИ ДР АЛР ОУ ДР Ри

260

овде дођу, колико може скочити хајдук“. Глигорије му одобри. Кажу да је скочио 14 стопа. Одатле се крену Мачви. Турци изађу на онај вис, па кад видеше скок колики је, рекао је Мула-ага: „Ови се лако не хватају“, и врате се натраг у Крупањ.

Другом приликом дозна Мула-ата, исти, да. су Недићи негде у Цветуљи, и пође с момцима, да их похвата и побије. Недићи су тога дана, када је Мула-ага дошао у Цветуљу, били на обданку код. некога Марка Божића доброга домаћина, који се правио пријатељ Турцима. Онда су имали у чети 18 друга. Девет су послали у шуму, а девет је дошло Марку на обданак; јер су знали да је Марко турски иријатељ. Мула-ага дође у Цветуљу, зађе од куће до куће, да их тражи. Дођу и Марковој кући. Чим су Недићи опазили Гурке, одмах се разместе по стајама и тавану, па ако би дошло до невоље, да се могу бранити,

Када је Мула-ага дошао Марковој кући, Марко га је лепо дочекао, спремио му ручак и све што треба. Када су били за ручком рећи ће Мула-ага Марку: „Тако ти твоје вере, хоћеш ли нам право казати, што ћемо те упитати“. „Хоћу, ага“ одговори Марко. „Кажи нам, када су последњи пут ручали или вечерали Недићи код твоје куће“. „Оца им њиховог, они мојој кући нису никада долазили, а када би дошли, зло би прошли“. „Јесу, Марко, јесу, и они иду онде, где се има шта појести и попити, а иу торби понети, као год и ја“. Пошто су ручали, крену се и оду, а нису их ни тражили по, стајама Марковим. Пошто су отишли Турци, Недићи и дружина дођу у кућу. Глигорије ће рећи Марку: „Да ми само није било жао тебе, данас платио би ти главом „Мула-ага“.