Brastvo

194

белсжио Тих. Р. Ђорђевић,16в В. в. је, изгледа, у Портиној Црној Књизи још у Цариграду читао имена свих ових власотиначких првака, по томе што су, године 1858., припремали устанак у своме крају, и што су се жалили Кнезу Милошу на турске зулуме: убијства, одвођење и силовање женскиња, насилно мухамедањење и т. д.69 — И да није В. в. успео да. утврди кривицу Станоја и осталих угледних људи из његова краја за убијство турскога шпијуна, неког Крсте из села Ломнице, и Станоје и сви остали били би жртва Садрезамова права задатка.

Од једном је Велики везир онда шесторицу власотинчана погубио; двојицу осудио на смрт па помиловао и десеторицу осудио на робију у Анадол. Од ових 10 неки суи помрли у Анадолу.17!

Кад је једном успео «да утврди» кривицу овоме народном вођи, Велики везир је правио читаву пропаганду од тога. Сад ни митрополит Калиник није покушавао да брани свога намесника што је В. в. и противу самога њега изнуђивао потписе нишких граћана да га врати у Цари-

град.72 — Поред смртне, иконом Станоје издржао јеи пресуду срамоћења. — По наређењу В. в., митрополит је

проту Стано јарашчинио и обријана, са фесом на глави, и прикаченом пресудом на прсима, провеле су га власти кроз главне градске улице. Тако, по појмовима В. в. и Турака, „нагрђена и поругана иконома Станоја, довеле су власти у јагодан махалу и тамо га, на Видин-капији обесили о једну врбу. Другу тројицу обесили су Турци у другим крајевима града, да се раја «петми». Хаџи Стаменко је био обешен на Паша-џамији,173

Какво је онда, и по повратку Великог везира у Цариград, држало стање у Нишу; какве је муке и патње Српски Народ у овој области поднео, доста се види из

бунили». Описујући ми ове догађаје, Е. Ж. Сава писао је о В. везиру: УУ Нишу се показао прави Турчин фанатик, звер'и крволок хришЋански». А кад су Турци прокупчани испраћали В. в. за Приштину, између осталога, говорио им је В. в. да пм је обесио пи посекао неколико власошинчанина. То је за прокупчане Турке значило, да их је спасао тиме што је погубио неколико турских крволока.

168 Белешке егс. с. 9 и 10.

169. На истом месту.

мо На истом месту. та Агећ. ацлот. егс. 232. — Тих. Р. Ђорђевић на пом. м. 10. Види о овоме и извештај началника Алексиначког Окружија од 15. дец. 1360. и (прим. 170.) и извештај началника Књажев. Окружија од 30. јан. 1861. год. (прим. 172.).

12 Брзо по повратку В. в. у Цариград, митроп. Калиник је био позват у Цариград на одговор. Одбранио се и вратио Калиник у Ниш исте године.

13 Сада Трг Краља Милана. По некима, Ст. је био обешен. код садашњег хотела „Оријента». х ул