Brastvo

242

резерву, која је децимирала наш сиромашни народ, ону паклену крилатицу: «Употребити све», а тојс значило, употребити сва средства поштена и непоштена, употребити све, да скрше и зауставе продирање словенског вала. И доиста, све се је употребило захваљујући бечкој влади. Радиле су тамнице, оружје, злостављања, глобе, све се је употребило. Словени траже школу а Талијани веле: недамо, и тако цела западна Истра, до назад три године није имала ни једне државне школе. Онај свештеник буни народ, нека се суспендира, одстрани, и бива сместа суспендиран и прогнан. Онај је учитељ опасан, учи децу проту-државне песме, организује младеж, нека се премести, умирови или напоље. Онај чиновник протузаконито опћи са странкама хрватским, уписан је у хрватска друштва, нека се сместа отпусти од службе. Сви чиновници треба да осећају талијански, да промичу талијанску политику и да гласају с њима. Кад то не поможе, разбијају се свештеницима и учитељима камењем прозори, секирама врата, да су многи морали по ноћи у кошуљи бежати. Блатили су Талијани цркве, школе чак и олтаре. То је било са господом, а са неуким народом стопут горе.

И то се је све догађало на очиглед аустријских жандарма, који би још наше сељаке везали. Такова су се дивљаштва виђала у Истри за која би се и Хотентоти стидили. Немојте мислити, да претерујем, то су голе чињенице, то су јавно писале талијанске новине, а и сами талијански посланици нису се стидили то признати у сабору. Употребити све.

Видећи Талијани, да немају успеха, променуше тактику; што немогаху постићи силом покушаше милом, наравно, да и старо оружје задржаше према приликама; где не иде милом, притисни силом, рече један њихов посланик у сабору. Та нова тактика била је злогласна «Гева паг10опаје» друштво за подизање и издржавање школа, као и наша дружба Св. Ћирила и Метода. Треба, да се на жалост призна, да је доста нашег подмладка однародила проклета Лега. Створила_ од њих јањичаре, злогласне талијанаше, који су гори били од самих Талијана. Није ни чудо. Лега отвори школу у сваком мањем месту, даје бесплатно деци књиге, одело, више пута храну, породици новчану припомоћ, а народ је био врло сиромашан. Ласно је то било Леги, која је од саме талијанске владе добивала годишње 10 милијуна Лира. Срећа, да се Леги супротставила Дружба Св. Ћирила и Метода. Истина није Дружба имала средстава, што је Лега имала. И ако Дружба није бројила на милијуне, него на тисуће, ипак треба да се призна, да је Дружба уз припомоћ пожртвовних свештеника и ратара спасила западну Истру од талијанске најезде. Да ја Дружба имала довољно средстава, и да се је радом раније запо-