Brastvo

ПОМЕНИК ДРУШТВА СВЕТОГА САВЕ

Андра Ђорђевић

председник Друштва Св. Саве

Међу осморицом основалаца Друштва Св. Саве године 1886. био је и пок. Андра Ђорђевић, који је у то доба био професор Грађанскога Права на Великој Школи и већ познат са својих стручних радова. Заузимљив, енергичан и вредан, какав је Андра Борђевић био у целом свом раду, он је много допринео да се идеја о постанку Друштва још при оснивању његову по целој Србији пронесе, и да се још од почетка придобију за Друштво многи одабрани људи заталасају и шире масе.

У првој по времену Друштвеној управи, Андра Борђевић је био тајник. Он је и засновао Друштвену архиву. Кад је, године 1890., Управни Одбор Друштвени, приступио грађењу Друштвенога Дома, Андра Ђорђевић је, поред дужности тајника, примио и дужност благајника Грађевинског Одбора Д. С. С. Колики је труд уложен око подизања Дома и колики је био посао око прибирања материалних средстава за Дом, сада се не може ни појмити. — Председник Грађевинског Одбора, у Друштву Св. Саве незаборављени пок. Мих. Богићевић и благајник одбора Андра Ђорђевић, за прва два месеца били су, без претеривања се може рећи, у непрестаној седници.

Пок. Андра Ђорђевић је, и као министар просвете, 4897.—1900. г., показао према Друштву Св. Саве исто тако велику љубав и старање, као што је показивао и у практичним пословима Друштвеним.

Како су политичке инсинунције — оправдане или не =— које су чињене ондашњој Друштвеној Управи погађале

"само Друштво, оно је запало у чамотињу и преживљавало

тешку кризу. Тако је било све до 1904., а те године су се, опет основаоци Друштва Св. Саве, пренули и извукли Дру-

_ штво из те учмалости. И међу њима је, и овога пута, нај-