Brastvo

енергичнији био пок. Андра Ђорћевић. Те године је Андра Ђорћевић изабрат за председника Друштва Св. Савеи представљао је Друштво све до своје смрти. — По својим појмовима и политичким принципима везан за изразиту, своје врсте, владавину до 1900. г., Андра Ђорђевић се тих година повукао са државне позорнице, а од 1904. г. и са јавнога политичкога рада у опште, те је велики део свога слободнога времена посветио Друштву Св. Саве.

Председавање Андре Ђорђевића у Друштву Св. Саве н трајно је забележено одлично смишљеним стварним и корисним радом. И ако још скромних материалних средстава, Друштво Св. Саве је, за председниковања пок. Андре Ђорђевића, печело испуњавати свој задатак и постојано корачати своме великом циљу. — У Андре Ђорђевића је поникла многа идеја у односу на рад Д. С. С. од којих ће се неке јаком приводити у дело.

— Ако је Друштво Св. Саве ма колико својим радом помогло да се вековни снови Српскога Народа остваре, ако оно има заслуге за то, знатан део од тога пада и на десетогодишњега председника Друштва, на пок. Андру Ђорђевића.

Пок. Андра Ђорђевић родио се у Београду а умро је у Крагујевцу, 22. новембра 1914., камо се био, иначе тешко болестан, склонио за време бомбардовања Београда. Посмртни остатци Андре Ђорђевића пренети су у Београд 2). новем. и сарањени у породичној гробници на Новом Гробљу.

Бог да прости бив. председника Друштва Св. Саве, Андру Ђорђевића, и вечан му помен међу нама.

Радослав Ј. Васовић члан Главног Одбора Д. С. С.

Јуна 18. 1913. г. забележило је Друштво Св. Саве губитак свога врснога члана утемељача и члана Главн. Одбора, Радосава Ј. Васовића, проф. Ш Београд. Гимназије. Пок. Васовић. родио се у селу Рончу у Новопазарском Санџаку, 9. септем. 1868. г. Брзо по његову рођењу, доселе се родитељи му у Ужице, и ту је Васовић свршио основну школу и реалку. По свршетку природно-математичког одсека на Великој школи, Васовић је добио за предавача и године 1896. положио професорски испит из групе географије са историјом Српскога Народа. По том је Васовић провео годину дана у иностранству ради усавршавања свога и био је професор у више места у унутрашњости. Васовић је служио преко 20 година.. У току тога времена, Васовић је био два пута одпуштен из државне службе из политичких обзира. Пок. Васовић је заузимао угледно место међу нашим професорима средњих школа _