Brastvo

25:

и одликовао се и својим стручним радовима. Преданост Васовићева истини, кретала га је на путовање и испитивање, и без претеривања се може рећи да је ретко ко још од његових другова по струци путовао колико он. — Само проучавање ветрова одвело је Васовића на Крим, у Енглеску и Скандинавију.

Поред тога што је био члан утемељач и члан Главног Одбора Друштва Св. Саве, Васовић је био члан Професорског Друштва, члан Српског Геолошког Друштва, члан Српског Географског Друштва и члан Француског Астрономског Друштва.

Нека је вечан помен Васовића међу нама.

Спаса К. Шуменковић

члан Главног Одбора

Одрастао у кући, у месту рођења „у Боровцу и у Београду, у којој су се стицали многи први људи и родољуби из свих страна Српства, и у којој се многи народни посао започињао и довршивао, пок. Спаса је, у целоме своме животу и раду, био верни носилац духа и карактера свога оца Косте Шуменковића. — Стално везан за својим завичајем, Дримкол, Спаса је, поред помагања у подизању тамошњега Српства, многога Србина оданде и материално помогао.

Пок. Спаса родио се у Боровцу, године 13860. Школу је учио у Бигорском манастиру Св. Јована и у Београду. По свршетку полугимназије у Београду, пок. Спаса 'је ступио у државну службу. Са положаја секретара Начелства Округа Крушевачког примио је Спаса дужност благајника Општине Града Београда, са кога је положаја по својој молби, био стављен у Ва

Као члан утемељач Д. С. С., пок. Спаса је био изабран за члана Главног Одбора 1904 г г. и на том положају у Д. С. С. остао је све до своје смрти, 17. марта 1916. Пок Спаса је умро у Београду,

Бог да му, душу прости и вечан му помен.

Момчило Иванић |

члан Главног Одбора

Као професор гимназије у Београду, пок. Момчило Иванић јавља се у Друштву Св. Саве још првих годин: постојања овога Друштва. Као члан утемељач, на Друштвеној Скупштини године 1891. Момчило Иванић је био изабрат за члана Главног Одбора. Године 1896. Иванић је био изабрат за тајника Друштвеног. Те године је Иванић примио и уређивање Дру штвеног органа, Браства. — Од · 14 књига Браства, пок. Иванић је уредио осам последњих.

ПИ и у а 4 У љ “