Brastvo

258

По избору градива, свака је од ових осам књига Браства била све боља. Не мала је заслуга пок. Иванића што се у Браству неговала чистота и лепота нашега језика.

По годинама свога рођења, по домаћем васпитању, и по појмовима и осећањима својим према националним пословима, пок. М. Иванић се наслањао на наше романтичаре 1850-тих година. После Балканскога рата и Букурешкога мира, пок. Иванић није никада и ни од кога крио свој бол што је и после онаквога успеха Српскдга Народа остало преко 300.000 Срба под Грцима.

За крвавога, и дугога, Светскога Рата, и М. Иванић се много напатио. Бежећи испред непријатеља, он је са својом породицом доспео чак у Приштину. — И ако није никако престао веровати да ће Србија васкрснути, од физичких напора, и под болом за прегаженом и похараном Србијом, пок. Иванић је умро 23. априла 1916. у Београду, у својој кући.

Лака му српска земља и вечан му помен међу нама.!

Михајло Павловић

члан Главног Одбора

Међу великим добротворима Друштва Св. Саве, пок. Михајло Павловић бив. београдски трговац — Ћир Мијајло — заузима видно место. Пок. Павловић је познат са своје дарежљивости за све добре циљеве, Његова издашна рук: свуда је допирала, где се радило за добро народа. М. Павловић је узео јак удео и у сарађивању и потпомагању Друштва Св. Саве. Поред тога што је постао члан добротвор Друштва још у време постанка његова, пок. Павловић је и другим материалним прилозима помагао ово Друштво. — Као многих других, позната је и његова изобилна помоћ, коју је указао Друштву при грађењу Друштвеног Дома. Поред тога, пок. Павловић је помагао Друштво и морално; олакшавао је извођење Друштвеног главног задатка. Он је 500 примерака српскога превода Сп. Гапчевића Маћедоније и Ст. Србије поклонио Друштву Св. Саве и те су књиге биле растурене по неослобођеним крајевима наших земаља. А колико је учинило ово прво опширно, и у своје времс значајно дело о Ст. Србији и Маћедонији, свима је Савра меницима врло добро познато. Али, као многи други, и пок. Павловић је морао да испије чашу горчине баш кад је ово родољубиво дело чинио. — Као Друштву Св. Саве, пок. Павловић је понудио, бесплатно, 500 прим. овога дела и Министарству Иностраних Дела, да се, по могућству, · растуре у нашим још неослобођеним земљама. Међутим,

' О животу и раду М. Иванића види Годишњак Срп. рано Академије књ. ХУГ с. 266 и даље. у