Brastvo

259

министарство тај дар није хтело примити, докле се не извади из књиге слика великога мецене, коју је у књигу унео сам преводилац и без знања меценина. — И сувише одомаћена партијска тесногрудост искалила се и према овом великом мецени. — Дошло је дотле, да је на захтев пок. Павловића преводилац извадио из 500 прим. ове књиге слику свога мецене.

Пок. М. Павловић родио се у селу Божурњи у Ср. Јасеничком Округа Крагујевачког, године 1841. Основну школу свршио је у Тополи и неколико разреда гимназије у Крагујевцу. У Београду је почео трговачки посао као обичан трг. ученик. Даровит, вредан и штедљив, пок. Павловић је убрзо, и сигурно, стао на своје ноге и попео се на највиши степен трговачке каријере у Србији.

М. Павловић, са својим вршњацима чини прво коло домаћих трговаца у Београду, који су, радом својим, пренели трговину из руку трговаца Цинцара, Грка и Јермена у своје руке.

Као у трговачком нашем свету, пок. Павловић заузимао је угледно место и у колу јавних раденика у Србији: био је народни посланик у Уставотвор. Скупштини 1888. и од 1895.—1898. г.; био је председник Трговачке Омладине и заузимао многа друга почасна места, међу којима је и ово члана Главног Одбора Д. С. С., које је заузимао од 1904. г. па све до своје смрти. Пок. Павловић је умро 26. јула 1915. у Крушевцу.

Бог да прости пок. ћир Мијајла!

Ђока Миловановић

члан Главног Одбора

Пок. Ђока Миловановић био је такође један од осморице основалаца Друштва Св. Саве. Миловановић је био и један од тројице у којих се најпре и зачела мисао о основању овога Друштва. Та су тројица били: Светомир Николајевић, Срета Ј. Стојковић и Ђока Миловановић. У то доба, пок. Миловановић је био учитељ цртања на Великој Школи у Београду. Био је и члан франмасонске ложе «Слога, „ред и постојанство».

Кад је, 24. авг. 1886. г., бирана прва управа Д. С. С., Миловановић је примио дужност књижничара. Доцније је Миловановић био и магацинер Друштвених и добивених и откупљених издања. Једно доба, пок. Миловановић је био и тајник Д. С. С. Од године 1904. био је опет књижничар и на тој је дужности у Д. С. С. и умро.

Миловановић је непрекидно, од основања Д. С. С. до смрти, био члан Глав. Одбора овога Друштва.

И ако скроман по положају, пок. Миловановић је у Д. С. С. био врло виђен члан по својој заузимљивости за

17