Brastvo

261 . венаца; да доживи да се оствари његова и његових дру"това и пријатеља по струци и науци највећа жеља ! |- Пок. Ковачевић је умро у Врњцима, 19. нов. 1918. Бог да прости Љубомира Ковачевића.2)

Бранко Ж. Јевремовић

добротвор Д. С. С.

По времену уписивања за члана утемељача и добротвора, пок. Бранко Ж. Јевремовић долази у ред првих добротвора Друштва Св. Саве.

| Пок. Бранко родио се у Кусатку у Смедеревском Ц Округу, 4. децембра 1847. г. Ту је свршио основну школу 7 и провео прве године младости. Године 1860. ступи Бранко ; у радњу онда најјачег трговца у Смедереву, Атанаса Тошића, и у тој радњи остане пуних 10 година. Године 1860. отпочне Бранко своју трговачку радњу. Радња Бранкова је врло брзо напредовала и он ју је, из године у годину, све више проширавао и унапређивао. За то време, пропутовао је Бранко већи део Европе и упознао се са | светском трговином и ступио у везу са великим трговачким | кућама у Европи. Бранко је посетио и велике светске | изложбе у Бечу, Пешти, Цириху и Паризу и пропутовао је један део Италије, Швајцарске, Француске и Енглеске.

Поред трговачких послова, пок. Бранко се бавио и индустријом. Он је први подигао у Смедереву ринг-офен за. израду цигле, црепа и разних плочица. За тим је, великим трошковима, почео радионицу за израду земљаног посуђа, које је по квалитету превазилазило стране производе те врсте.

Пок. Бранко био је необично вредан и предузимљив. Он је узео учашће у оснивању свих културних, индустријских ти новчаних установа што данас постоје у Смедереву.

Пок. Бранко је стајао, више пута, и на челу многих од тих установа. Као човек, пок. Бранко је био правичан и издашних руку. Нежну Бранкову љубав и материалну његову потпору уживали су сви његови ближњи. И за сиротињу је пок. Бранко много чинио. Многу је он сиротињу материално помагао при удомљењу, много је сиромашних ђака извео на пут. Нико са прага пок. Бранка није отишао празних руку, нарочито зими кад је глад и невоља највећа. За радника је код пок. Бранка увек било посла. Бранко је често и измишљао послове, да би се сиротиња могла исхранити.

Културне и хумане установе Бранку су нарочито лежале на срцу. У току година, поред многих добро-

=) Детаљни податци о животу и раду пок. Љ. Ковачевића на__лазе се у Годинњаку Срп. Краљ. Академије књ. [1 с. 241. и даље.