Brastvo

262

чинстава, пок. Бранко је приложио знатне суме, као уте-

мељач и добротвор, многим домаћим установама. Тако, био је члан утемељач Сиротног Ђачког. Фонда, Пожарне чете, Пољопривредног Друштва, Уједињене Омладине, Друштва Св. Саве и др.

Пок. Бранко био је ожењен Софијом, ћерком Гавре Петровића трг. из В. Бечкерека са којом је у срећном браку изродио 1нестеро деце. Супругу су Бранкову, као председницу Женског Друштва, на бруталан начин ноћу одвојили од деце и одвели у Нежидер. Смрвљена тугом и очајањем, умрла је ова мученица брзо по повратку у отаџбину, 20. јула 1917. г.

А пок. Бранко је умро у Смедереву још 16. марта 1910. г. заузимајући у грађанству одлично место како по карактеру тако и по имовном стању свом.

Бог да му душу прости!

Милојко В. Веселиновић

члан утемељач Д. С. 6.

У првом, по времену, Главном Одбору Д. С. С. налазимо и пок. М. В. Веселиновића. Веселиновић је у то доба био нижи чиновник Министарства Војног и њега је на ово угледно и овако високо место у Д. С. С. довео само његов дотадашњи рад на националном пољу и његово солидно познавање наших неослобођених земаља на југу. -- М. В.

В. је свој јаван рад и почео радом на националном послу. Ј | 3

ван Србије.

Пок. Веселиновић се родио у Јесењу на Делиграду, 5. авг. 1850. г. С тога што онда на Делиграду још није било, основну школу је почео учити у селу Вукашиновцу, а довршио је, од 1862. г., на Делиграду. Гогине 1865. мајка га одвела у манасшир св. Роман код Алексинца и заветала га манастиру, да се научи за калуђера. Међутим, кад се, године 1866., основала у Алексинцу нижа реалка покупили су сву децу из околине Алексинца, која су била свршила основну школу, и уписали у реалку. Тада је игуман ман. св. Романа, Хрисант, родом Бугарин из Калофера, одвео из манастира у алексиначку реалку шест манастирских Ђака међу којима се највише одликовао Веселиновић. По свршетку алексиначке ниже реалке, Веселиновић пређе у Београд и сврши шест разреда гимназије.

Учећи гимназију у Београду, Веселиновић се ближе упознао. са радом Милоша С. Милојевића, Панте С. Сређковића, Косте А. Шуменковића и осталих истакнутих раденика на националним пословима у Неослобођеним Крајевима

И ако је био одређен за учитеља у Прћиловици, и

био мало времена у том месту, Веселиновић се прими за.

12 ДМ две Ма ЕА