Bratstvo

__ 25 Е :

Ми не смијемо и не можемо да се угледамо на примјере жена других народа, него треба да постепено удешавамо у свему наш рад према нашим приликама. Варамо се, да ћемо политичком борбом извојевати своја права, него једино их можемо постигнути ако се побринемо, да што више жена схвати своју дужност, да их има што више, које ће својим друшевним врлинама изазивати поштовање, а што мање оних, које настоје да само својом вањштином изазову допадање, те се називају отмепим, сматрајући господско одијело и изглед као врлину.

Наши мушкарци својом политичком борбом створили су хаос у нашој држави; тешко ће се надокнадити оно, што је пропуштено. У нас још увијек велики је број аналфабета. Наша јавност, не просвећује него трује наш народ, јер да би боље материјално прошла износи оно, што маси годи, а не што је просвећује.

На све стране видимо биједу душевну и материјалну. Нас жене чека велики задатак. Све што је просвећеније треба да се баци на посао, да се надокнади што је пропуштено, да љубављу направи оно, што су мушки својом политичком борбом срушили.

Наши стари оставили су нам домаће огњиште као олтар, упалимо у њему луч просвете, удесимо да се упоредо са кућанством и домаћинством развија образовање. Ове врлине не могу се раставити.

Мара Љубибратић. 6599

Хроника.

Српска црква у Дмерици. У Чикагу покренули су противници Архим. Мардарија Ускоковића лист, у коме одлучно иступају против његове кандидације за епископа америчких Срба. Архим. Мардарије изабран је на последњем заседању Св. Арх. Сабора за Епископа Српске Цркве у Америпи. %

Руска црква у Америци. У руској пркви у Америци настао је спор. Реформисти, присташе „Обновљ. пркве“ захтевали су од америчких власти, да се Тихоновцима одузме црквени иметак и преда њиховој јерархији. Спор се налази пред судом. „Новоје Времја“).

Руска црква у Пољској. Совјетска штампа критикује са огорчењем прославу автокефалности православне цркве у Пољској. „Правда“ отворено пише, да је автокефалност уведена с циљем да ослаби утицај Совјетске Русија на православни народ. Неки римо-католички листови такођер полемишу са: вваничним листом православне цркве у Пољској

изахтевају од власти да ускрати субвенцију неким православним општинама. Московски Сабор. У московском храму Христа (Спаситеља одржан је

1. октобра црквени сабор, на коме је учествовало 827 делегата. На

сабору је учествовало 88 епископа. Како совјетска штампа објављује,

на сабору је присуствовало 15 епископа, који су уз тихоновску јерархију.

па је покушавао да уклони несугласице, које постоје у православној ркви. -

__Крст у Колизеју. 256. новембра у Риму је била ретка свечаност. На арени знаменитог Колизеја, у присуству високих представника католичког: света, освећен је темељ, на коме ће се подигнути високи дрвени крст.

· Дрво за крст послано је из Гетсиманије. На арени Колизеја умирали су некад хришћански мученици. - Влада Мусолинпја намерава да поврати Риму хришћански карактер. („Новоје Времја“ Мо 1388).

Рад Св. Архијерејског Сабора Српске Патријаршије. У Сремским Карловцима, завршене су сједнице Арх. Сабора. Сабор је радио на устројству цркве,