Bratstvo

= 166 =

царство влашћу жезла, а ти — благословом молитве". Симон с љубављу пољуби своје калуђерске хаљине, радујући се више својој кошуљи од вуне него царском скерлетном плашту. Онда, га архиепископ причести божанским причешћем, захвали Богу што му је услишао молитве говорећи: „Прими опет Господе, прими с миром душу његову, да његово подизање из мртвих, као и престављање једнако прославе Твоје свето име!“ Док се Сава мољаше, монах Симон, у његову наручју, предаде Господу своју душу весела, срца, Те се општа жалост окрену у радосно ликовање. Сава, са свим свештеним сабором и скупом одабраника, допрати тијело умрлога до велике Студенице и тамо га положи код града светог родитеља, “)

Служба преноса моштију св. Саве из Трнова у лавру Милешеву

У „Гласнику Српског ученог друштва покојни Љуба, Ковачевић издао је према рукопису пронађеном у вароши Врањи службу Преноса моштију Светог Саве, коју је по мнењу истог Ковачевића, за, сам Пренос а по мнењу Св. Вуловића, — не за дуго после Преноса, написао један од биографа св. Саве, јеромонах Доментијан или монах Теодосије. За, ову службу ЈЉуба Стојановић држи да је прва служба св; Сави, Мало доцније Теодосије је ову службу прерадио, и од ње је у Охри: ду нађен један одломак. Стојановић је издао и једну нову Службу писану на пергаменту почетком 14 века, чији је рукопис набављен из палестинског манастира, Ов. Саве Освећеног.

Многоуважени црквени писац впреч. др. Стева Димитријевић, декан Богословског факултета, у 22-238 броју овогодишњег „Гласника српске прав. патријаршије" објавио је Службу Преноса моштију св. Саве по рукопису, који је он пронашао у библиотеци манастира Завале у Херцеговини као додатак рукописном Минеју за месец мај. Олужба је писана рецензијом словенског језика, по којој је и сам Ов. Сава, служио службу Божију.

Госп. Димитријевић вели, да је Завалски рукопис ближи оригиналу од онога објављеног у „Гласнику срп. учит. др.", или бар марљивије и са старијег рукописа преписан. У њему се примећују састави из два, извора: из Олужбе састављене у доба краља Владислава и из Олужбе састављене за, време владања младог пара Уроша, сина цара Душана, У овој Служби налазимо допуну: биографије Ов. Саве, његових одлика, илустрације његовог доба и неких важних елемената, историских.

Тако се из живота Ов. Саве помиње: да је Он, ајпостолски прошао сву под сунцем земљу; да је посетио султана у

#) 24 септембра 1224 год.; гл. »Овјатије дужних Олавјан« од Филарета, архиеп, черниговског,