Bratstvo

—- 213

холотије и релитијске педагогике, услед које се драгоцене вредности религијских ставова могу да развијају пе само по разуму, нето и кроз једно животно истинско Па још и чувствено.

У! Плансио одабирање градива

Планско поступање у бирању градива за проповед јест један стари захтев омилитике, али нажалост извршиван је калкада премалено. Све се гласније подиже у данашњици зах"тев рационализирања како у духовној области тако и на материјалном подручју. Штета би била да при изради наших проповеди овај захтев превиђамо. Морамо допустити, да без плана, насумце обављен избор градива утраћује много духовне енергије, врло мноте проповеди се држе без икаквог дјејства и на њима бе испуњавају речи св, Писма у ! Маказвеји 5:67.

Данашњи амвонски говорници наглашавају увек изречитије и разговетније жељу за новим перикопима недеље, јер они што су данас у употреби садрже само један мален одломак св. Писма а омилитички су већ потпуно искоришћени. Ко пак познаје препреке, које стоје на путу до остварења, ове жеље, тај не чека у интересу поновљења свога говора и за повећање његове заносне јачине на потпуно неизвесно остварене жеље, него се труди да попуни овај недостатак кроз рациснализирање.

А за ово се говорнику пружа стварно једно ивврено средство: једанниз проповеди. То је једна врло иптересантна и запажљива појава, што данашња публика радије прати једну читаву серију проповеди које третирају о једној или другој узбудљивој теми, него ли да недељом иза недеље слуша насумце изабране проповеди, невезане једна за другу. Писац ових редака говорио је кроз читаву годину великогтрадској, образованој публици престонице Будим- Пеште са једним милионом становника у универзитетској цркви о Христу Цару,) две године о „Десет Заловеди >) а сада проповеда већ пету годину о „Вјерују "). Пажња и истрајност, са којом његови слушаоци прате овај циклус, значе за њега један високи, душеван доживљај.

И такви темати, који налазе свеопште учествовање и поворност и који су подесни за дуже или краће серије, стоје нам обилато на расположењу. На пр. Омилитички увиђај у једно или друго Јеванђеље ; чудеса Господња ; Господњи при-

1) »Христос и проблеми нашег доба« 4 изд, Шенинг у Падерборну. =) »Десет заповеди« 1 и П књ. Шенинг. Падерборн. 8) »Вјерују« УП.