Bratstvo

— 214 =

мери у причаме (параболе); Библијске карактерне слике Старог и Новог Завета ; Седам светих Тајни; Света Жртва, (причешће); Брак Црква Христова; Страдање Христово и тако даље.

Па и за слушаоце је то један душевни доживљај када они могу кров такав један да стичу полатано и доследно увиђај у развијајућу се изградњу проповеди, у напоран рад проповедача, који он врши за њих и за њихово душевно спасење.

МИ. Брижљива припрема

Без једне темељите, савесне и брижљиве припреме не може се рачунати на какво дејство проповеди. Па ипак како се олако узима сва тешка дужност ! ;

Не може се често довољно нагласити да такозване „Вертл-уста“ (5џада) способност да се лако и течно товори, нису ни издалека достатна, да осигурају дејство. Ту није пак стало до тога, да говоримо, већ до тога шта имадемо да кажемо. Ко се само летимице и површно припреми за проповедање, он није са собом начисто о узвишеном значају проповедаонице али није ни свестан оне тешке одговор ности говорника. Они што се превише поносе, „како им лако иде припремање", требали би да само буду свесни тога, „колико је тешко да их овот разумије. Требали би да приме срцу речи св. Павла: „.... мучим своје тијело и стављам та У услужност, да можда ја, пошто сам проповедао другима не будем опровргнут“ (Кор. 1, 9:27) па и Цицеронову опомену. »Оџонез Фатиз, (обез де побја ји сатиг«.

Таквим говорницима, који се могу тако лако и орао припремати хтео би један доживљај акордеров да дозовем у памет. Чувени проповедник стајаше већ на врхунцу своје славе, када је једном при посети неког наставног завода од управника истог био умољен, да „неколико речи“ упути на омладину! А овај светски прослављени проповедник одтово“ ри му : „Да сте ме пре обавестили о томе ја би се о томе размислио, шта треба да кажем. Али ја ценим наступ пред јавност мното више нето да без припреме говорим.“

„Господин професор може лако да проповеда" рекао је парох Албану Штолцу. „Он сипа своје речи као из рукава . Тада та Штолц погледа и рече: „Шта мислитеј колико сам времена радио на јучерашњој проповеди %" „Једну четврт сата". Штолц одтовори: „Читаву недељу дана; из стопе у стопу“ и показа свештенику састав, који обухваташе три или четири листа кварт "формата. То је оно „поштовање пред величанством речи“, о којој је блажене успомене владика Кеплер тако убедљиво говорио.