Bratstvo

29

Године 1923 изабран је отац Душан за пароха сарајевскогт. Прве године рада и упознавања са паством испуњене су највише старањем за сиротињу. Одбори за делење помоћи о Божићу и Ускрсу, за делење одела школској деци, највећи део свота рада препуштали су овом неуморном трудбенику. Неколико година Водио је отад Душан добротворну секцију Срп. прав. Братства Св. Саве. Његов главни и најтежи посао био је проналажење места незапосленим раденицима и раденицама. Тај рад обављао је, наилазећи на многобројне препреке, без икакве љутње ји 'нерасположења, иако је често пута осећао у души бол ради неразумевања, оних, који су били на власти. „Ја се ке би бавио политиком , често је пута говорио, „кад би могао постићи за. ове беднике без политичких фактора". Њему је политика. била сретство да може помоћи другима.

Рад оца Душана у парохији био је разноврстан. Као администратор био је ненадмашив. Све предмете и оне који су били компликовани решавао би без одлагања. |

У храму, као јереј, служио је побожно, умилним гласом, проповедао са најлешшом дикцијом и освајао паству. Његове дивне проповеди на дан свете Равноапостолне Текле, слушао је многобројни народ са великом пажњом и носећи у срцу своје утиске домовима.

Осећајући љубав према Св. Православљу, он је са 6олом у души истицао напуштање наших лепих надионалних обичаја и удаљавање од свете цркве наших заведених омладинаца. Али одмах је после тога био спреман да им опрости и да их прими као браћу и да им помогне са речима : „Ви нисте криви, јер су вас завели бездушници !"

Његове проповед објављене су у Новом источнику, Проповеднику епархије дабро-босанске и у разним листовима. Рад у разним друштвима у Сарајеву датира од год. 1923. Био је дуго година члан одбора Српског певачког друштва Олоте и од почетка оснивања друштва члан Главног одбора Братства Ов. Саве. ЈБубав према овом друштву показао је својим уписом за добротвора. Рад у овом друштву био је у ширењу религиовне књиге у болницама, затворима и међу омладином. Многобројни болесници Државне и Војне