Bratstvo

228) -——

болнице. сећају се свога оца Душана који их је бодрио и улевао им у душу наду на оздрављење и даровао их побожним и поучним књитама..

"Кад су са сузама у очима свештеници на носилима, износили из Саборне пркве његов ковчег, киша је падала... Било је хладно. У густим редовима у слабим, танким оделима, дрхтале су старице, старци и деца, испраћајући свога, заштитника. Те топле суве сарајевске сиротиње, тих малих ситних, бедних људи, највећа су похвала протојереју Душану и најлепше признање. Вечан му покој.

М. М.

Хроника

. ЈУГОСЛАВИЈА. — Пред завршетак јесенског заседања Св. Архијерејског сабора, 9 децембра потписана је одлука о избору нових епископа, на упражњена места. За викарног епископа сремског изабран је г. Валеријан Прибићевић, за викара београдског г. Светислав Брадваревић, члан Великог црквеног суда, а за викара будванског г. Јовон Липовац, професор Прве мушке гимназије.

Г. Валеријан Прибићевић је до сада био архимандрит манастира Јаска у Фрушкој Гори. Рођен је 1870 године у Хрватској Дубици, а замонашио се у Хопову. Духовну академију свршио је у Кијеву. За време свога досадањег службовања нови епископ г. Прибићевић истакао се као национални борац и родољуб.

Нови епископ г. Брадваревић, досадањи протојереј, рођен је у Банатској Паланци 1888 године. Богословију је свршио у Сремским Карловцима, а затим правни факултет у Београду. Извесно време служио је као свештеник и протојереј, а затим, скоро већ петнаест година, на служби је у Духовном суду.

Епископ Липовац је досада био протојереј. Рођен је у Боки Которској 1890 године. Богословију је завршио у Задру, а филозофски факултет у престоници, где је положио и професорски испит. До избора за епископа налазио се као професор у Шрвој мушкој гимназији.

По молби и личном пристанку извршен је следеђи размештај епископа :

Америчко-канадски епископ г. Дамаскин премештен је за еписко-

па банатског са седиштем у Вршцу, а досадањи викарни београдски епископ 1. Дионисије премештен је за епископа америчко-канадског.

Епископ охридско-битољски т, Шлатон добио је нову епархију бањалучку. Викарни епископ г. Николај, међутим, постављен је за епископа мостарског. За злетовско-струмичког епископа постављен је викарни марчански епископ г. Викентије Проданов.

Једино је охридско-битољска епархија остала, без епископа и нови епископ изабраће се другом приликом.

|

|

|

- | - :