Bratstvo

230 —

чувених светитеља и светитељки, великих душа и челичних карактера, ма српске даљне и блиске, прошлости, те кликни у срџу своме:

Ево нас у храму Бога Створитеља,

Ево нас у дому српских светитеља,

Где ћивоти стоје, где кандила, горе

И где смртни људи с бесмртнима зборе.

Где се Саво Богу за народ молио

пол И несложну браћу крстом братимио. -

(вета Жича Те благосиља: она те блажи и снажи: уноси у твоју душу радост и бодрост. Она би мртва, па оживе; изгубљена би, па бе поврати; порушена би, па се подиже ; обесвећена би, па се освети. Судбина српског народа, судбина Жиче. И слава српског народа, слава је Жиче. Зато сав српеки народ воли своју Жичу као што деца воле мајку „своју. Сви који посете свету Жичу, осећају се бољи, јачи и ведрији. Жича је жижа нашег народног оптимизма. Она те препорођава вером, надом и љубављу, тако, да можеш поносно да гледаш у прошлост и ведро у будућност свога народа. Као. да ти се са тајанствених струна ове славне задужбине улева у срце слатка мелодија :

Шта је српски језик : "Шта српски зборити „То су четри речи:

Све ће добро бити.

ФИНСКА. — У хелсингфорском листу »Хувудстадсбладет« штаман је разговор са холандским научником и социалним радником“ Л Грондијсом, који је посетио Финску и проживео неко време у Валаамком манастиру. 5

—_ У вас, на вашем територију, — говори он, — постоји последњи у целом свету манастир, где још живи хришћанство у његовој најстаријој «форми с његовим карактерним духовним вредностима. Ја сам дуго беседио с монасима и могу посведочити, да се они не жале на своју судбину и да се нико из њихових редова но бави политиком.

При посети манастира сећамо се Св. Фрање Асиског и старих легенди о светитељима, На Валааму теже савршенству на земљи по примеру нрвих хришћана. “

Не само да се губе религиозне вредности проповедањем Валаама. Не може се заборавити, да су многи од највећих руских писаца а нарочито Достојевски, инспирисали своја најлепша дела овом најстаријом "формом хришћанства, која још и сада живи на Валааму.

Често пута позивају из других земаља учене људе, да читају своја предавања о хришћанству првих векова. Финска требала би да буде благодаррна стога што има на своме територију непроцењиви избор ин«формадија о таквом хришћанству и да је дужна да штити овај манајстир. Ово напомињем као протестант и човек који се бавим науком а нипошто као проповедник православља.

„Белешке

' ХРИСТОС ФСЕ РОДИ! — Честитамо Рождество Христово и Нову Годину свима нашим читаоцима. И овом приликом потсећамо их на хришћанске дужности. према немоћним, болесним и сиромасима.

КАЛЕНДАР БРАТСТВО ЗА ГОД. 1940 објавиће се са лепим прилозима и сликама. Претплатници' нашег листа добиће календар као при-лог листу. ' | ј