Bratstvo

= 229) —_

Одлуком Архијерејског сабора пензионисан је мостарски епискот г. Тихон, но молби. (»Време« 6424 од 10 дец. 1989)

Сабор је изабрао за претседника Великог црквеног суда митролита загребачког г. Доситеја. За члана Великог прквенот суда на место проте г. Светислава Брадваревића, изабран је г. прота Никола Алагић. За чланове Св, Арх. синода изабрани су тимочки епископ г. Емилијан и тузлански г. Нектарије. Заменици су њихови митрополит скопски Јосиф и браничевски епископ г. Венијамин.

Митрополит Јосиф вршиће дужност у Св. Синоду до пролећа т. ј. до месеца маја са епископом бачким г. Иринејом, нишким г Јованом и тузланским г. Нектаријем. (»Политика« од 10 дец. 1939)

11 децембра одржана је седница Светог Архијерејског Сабора, на којој је усвојена Уредба о материјалној накнади Српској православној цркви. Сви послови, које је Сабор имао пред собом, завршени су повољно. и са успехом. У штампи је посланица Св. Архијерејског Сабора, која ће се упутити у све епархије. Посланица даје опште директиве Цркве у са: дашњим временима, када је потребна чврста и умирујућа реч Цркве

(»Време« од 12 дец.)

ОБНОВЉЕЊЕ ЖИЧЕ. — Поводом обновљења Жиче, управа манастира је штампала листић следеће садржине:

Обнављамо свету Жичу у славу Божју и у част светога Саве и оеталих светитеља, српских.

Нека су ти жива и здрава чеда твоја, мајко, и нека науче ову кратку декламадију :

Свети Сава Србе воли, За Србе се Богу моли, Српском роду даје крила, Српеку децу благосиља.

Обновљење Жиче овначава обновљење једне славне успомене, кад. су свети краљеви српском земљом управљали, и свети епископи црквом Божјом руководили, и свети духовници за народ се Богу молили, и свети: уметници и работници делима својим Бога прослављали, и свети наставници омладину на свети пуг упућивали, и света војска отамбину бранила. Кад се Жича буда обновила, нека би дао благи Бог, да се све ово обнови међу нама. Зато кад ступиш у Жичу, нека ти срце запева :

Вјера наша, вјера стара, Вјера наших светих цара, Вјера пука и кнезова,

И народних витезова, Вјера света, вјера славна, Вјера наша православна.

Обновљење Жиче означава још обновљење једне здраве идеологије, коју је наш отац Сава Немањић у српском народу унео и остварио, А та идеологија гласи: народна црква, народна држава, народна династија, народна просвета, народна култура, народна одбрана. Све по милости Божјој и вољи народној. Ове старешине народне из народа и за народ. Никако и нипошто страни књаз ни страни папав.

Још обновљење Жиче означава обновљење духа и душе и караг тера, свакога од нас. Јер било би бескорисно и сујетно обновити стене и зидове и не обновити себе, свој дух, срце, и свој карактер. Зато кад. ступиш на праг свете Жиче, сети се својих славних праотаца и отаца,.