Bratstvo

== 154 =

ских бића, које распростире болест, глад, рушевине и такве неописиве ужасе и страхоте какве само одвезани сатана може починити. То је сујеверје или надрилекарство господско, научно, културно. То је у веровање у силу и насиље; То је гасправљање спорова међу људима батинама. То је привијање огња, место мелема на ране човечанства. То је испраРљање мањих зала већим и мањих неправди већим. То је вршљање једних људи по овоме свету као ла и нема Бога, као ла бу они творци света и богови. То је спасавање своје куће паљењем туђе, и спасаваље свота народа уништењем друтих народа. На рецепису тих сујеверних надрилекара стоје исписани ови медикаменти: завера, шпијунажа, отров, бунт, злурадост, мржња, револуција, убиство, рушење, преврат, рат, хаос. На рецепису пак правога, Лекара, Исуса Месије, написани су ови лекови за сва. зла људска и друштвена: признање Бога као господара свих људи и народа, молитва, уздржање, милост, доброта, љубав, човечност, разум, покајање, душевност, страх од суда Божјега, савесност, поштење, поверење, радовање туђем добру. Ово је право лекарство, које ране лечи, лекарство опробано и поуздано. А оно је вадрилекарство, које ране удубљује, умножавајући крварење и гнојење. Много се надрилекара јавило у наше дане по свима народима. Има нх и код наб. То су господски нНадрилекари Који оштро. прогоне оно мало цитанско надрилекарство. Има их, кажу, и код нас. Нека кука мајка, српска, која. је родила сина надрилекара; нека кука над њим живим више нето над мртвим. Јер ће јој осрамотити хиројске гробове предака и донети проклетство на колевке у својој кући.

Овај храм има дакле и ту намену, да нуди људима праг ви лек и да их штити од модерног надрилекарства и сујеверја, које се као надувени Голијат у наше дане окомило на. Христа, истинитог лекара рода људског.

Победиће Христос и сада као што је победио и до сада. Не сумњајте у то ни за тренутак. Ми знамо да кад неко употреби све враџбине и надрилекарије онда напослетку са поторшаном болешћу иде правом лекару. Тако ће се догодити и са свима народима наших дана: кад буду увидели немоћ и зло од свог надрилекарства, господскот, научног и културног, онда ће се, као она, крвоточива жена, најзад обратити Христу, истинитом и свемоћном Лекару.