Bratstvo

· Записник -—____

Главне годишње СК ШтИНе Омладине Ес а Св. Саве у уј Сарајвву. одржане 22 септембра 1940 године у друштвеним "просторијама.

Нешто иза 10 часова, скупштину је отворио ник друштва, брат Олавко Којић, и послије молитве СОвевишњем Богу, поздравио Њ. В. Краља Петра П, Краљевски дом, Њу Св. Патријарха Г. Др. Гаврила, Њ. Високопреосњештенство Митрополита, дабробосанског т. Петра, ивасланика Главног одбора Братства Ов. Саве у Сарајеву, као и претставнике сарајевских друштава и власти. У поздравном говору који је иза тога. слиједио, брат Којић је у кратким контурама, изнио шиљеве друштва који иду упоредо са узвишеним и светим идеалима Оветосавске цркве. Тело Поа је топло Пло Др љенти акламиран.

Затим се врши избор записничара, и овјеровлљача. ваписника. да. записничара је изабран орат Мочевић а, за овјеровљаче браћа Перановић и Рековић. Затим се прешло на дневни ред, по коме је први добио ријеч брат Пуповац, секретар Управнот одбора, који у свом врло исцрпном извјештају езноси прошлотодишњи рад Управног одбора. Из његовог извјештаја се јасно види да је рад друштва, у тијесној сарадњи " са потсекпијама, у прошлој години био мното обимнији и шири нето ранијих година што се постигло захваљујући 1 прела- | ску у нове просторије.

Извјештај секретара је једногласно примљен.

Извјештај благајника прочитао је брат Александар Петровић. Блатајнички извјештај потврђује секретарски изејештај, у коме се констатује далеко .шири рад одру штва, у прошлој години него ранијих година. Тако је промет у блатајни друштва у прошлој тодини рада био слиједећи:

примитаж _ - - - - - 05660 динара

издатак ~ 5 | | 8517668..

чист приход у. 1939/40 | Г. износи ' 689.95 динара

И блатајнички извјештај је једногласно и без примедбе примљен.

Затим слиједе извјештаји секција: Просвјетне, Тамбурашке, Дилетантске и Шаховске. Ове ове секпије су у прошлој години имали плодан рад, али је ипак нарочито вриједно истаћи рад Просвјетне овције која је надмашила све остале. Бројни литерарни састанци и предавања, доказала су њену високу вриједност, и све њене приредбе су постизавале завидан успјех. Међу многобројним приредбама, Просвјетне секпије нарочито се истиче анкета јавних предавања за вријеме Часног поста. За овакав плодоносан рад Просвјетне секције

У