Bratstvo

—— 116 =

СПОМЕН ЦРКВА СА КОСТУРНИЦОМ У ПРИБОЈУ НА ЛИМУ. Српска православна црквена општина у Прибоју на Лиму, да се одужи нашим херојима почела је својим средствима и прилозима подизати Спомен цркву са костурницом, у коју су смештене кости србијанских н црноторских јунака палих у светском рату за ослобођење нашет народа. Неуморним радом претседника г. Михајла Јевђевића, проте и општинског удбора, довршени су радови и у недељу 15 септембра о. г. освећена је ова дивна Спомен црква. Освећење извршио је Његова Светост Џатријарх Српски са Преосвећеним Архијерејима уз учешће претставника државе, општина и многобројног народа. Храм је озидан из тесаног прибојског гранита у стилу наших задужбина.

Пконографија, фреске рађене су по узорима наших старих средњо– вековних фресака. Нарочито се истичу нове фреске као Видовданска вечера и ПШривољење царству небескоме. Фреске је успешно извео т. Иват Дикиј, који је радио сликарске радове у Краљевској цркви на Дедињу.

Подизање храма стало је 600.000 динара.

ОСВЕЋЕЊЕ ДОМА БРАТСТВА СВ. САВЕ У БОРИКИ. Српскоправославна црквена општина у Борики девршила је зграду, у којој ће бити смештене просторије Братства Св. Саве. Освећење Дома Братства Св. Саве обавиће се у недељу 27 октобра о. т. На освећењу присуствоваће члан Главног одбера и претставник Омладине Братства Св. Саве из Сарајева т. јерођакон Варнава Настић.

+ МИЛУТИН ПОПОВИЋ, професор у пензији п бивши посланик, преминуо је 7 августа о. г. у Вишеграду. Пок Милутин био је наш истакнути национални раденик и веран син Свете православне цркве. Ради свог родољубља и несебичног рада поднео је много у тамницама за време рата. После ослобођења бави се васпитањем омладине у националном и релитиозном духу. Последње године посветио је националној политици, залажући се за интересе нашег сиромашног света. Од самог почетка нашег рада поматао је наш покрет за релитиоцно и национално буђење народа као поматач, претплатник и саветник. Нека је везан помен дебро и честитом човеку, родољубу Милутину.

+ МИЛАН КОВАЧЕВИЋ, поседник, бивши народни посланик, ролољуб и борац, наш добротвор, упокојио се у Господу 18 септембра (81 августа) 1940 у Сарајеву, оставивши највећи дио свога пметка храмопима и добротворним друштвима. Пок. Милан спадао је у ред оних наших одличних људи, који су ценили просветни рад, а који су истицали рајева т. јерођакон Варнава Настић.

ПРОШИРЕЊЕ ШТАМПАРИЈЕ У МАН. ЖИЧИ П. КРАЉЕВО. Релика верскопросветна акција у Жичи захтева проштрење штампарије. (Овим позивамо све наше читаоце и пријатеље да упуте своје прилоге Прквеном суду Краљево непосредно или посредно преко Орпско-православнот Братства св. Саве у Сарајеву.

САДРЖАЈ:

Говор Његове Светости Патријарха Српског Господина Гаврила на освећењу храма Св, Пресбражења у Новом Сарајеву ;

Беседа Преосвећеног Епископа Жичког Господина Д-ра Николаја после прве вечерње у новосвећеном храму Св. Преображења у Новом Сарајеву ;

Реч Прессвећеног Епископа Жичког Господина Николаја ;

Протојереј Борис К. Селивановски, Непознавање или намерно изношење нетачних историских чињеница о руској православној цркви;

Пебирци из старих сарајевских српских тефтера ;

Хроника ; ·

Белешке.

„Братство излази једанпут месечно. — Претплата годишња 40 Дин

полугодишња 20 Дин. За иностранство годишња је претплата 100 Дињ,

„Братство' чек конто 1394

%