Bratstvo

— 118

Ми сви знамо како је Св. Сава довео у склад и савршеену хармонију све добре особине, сва. честита својства и све дивне обичаје и навике нашег народа, са богооткровеним. истинама и моралним врлинама, које садржи Св. Христово Еванђеље. Нама, је свима, добро познато како је изграђена и како је обрађивана наша верска, национална, просветна и државотворна Култура и како се она развијала у току векова на оним непоколебивим темељима, који су учвршћени генијем нашега, народнога духа, на, основама еванђеоског учења.

Наш Христољубиви народ научен и упућон апостолском мисијом св. Саве, вазда је имао и воље и способности, да побожно и оштроумно схвати и позна тајну св. вере, коју је у хришћанском Православљу чувао као најдратоцјеније своје блато на овоме свету. У тајни своје свете вере он је имао извор истинитог ботопознања, дубокот оогословља, богооткровених истина и моралних врлина. — Отуда му је долазила правда и заштита Божјег закона: отуда је црпио надахнућа, за јачање међусобне љубави и снате; за своје ватрено родољубље, јуначке потхвате и самопожртвовање, отуда је извирала његова, нада на бољу будућност; отуда је добијао знање и стварао погледе на живот, на човека и свет. У његовом срцу сачувано је признање и блатодарност за сва она доброчинства, које му је донело у његовој тешкој п великој прошлости Еванђеље славе Христове (Ц, Кор. ТУ, 4). Бог је уточиште и сила, заштигник, који се брзо налази (Пе. 46, 1) и спасава све оне, који су од истинеислушају глас Његов (Јов. ХУШ. 37): а Божански Учитељ и Господ наш Исус Христов рекао је „Гдесбсу дваилитрисакупљениу име моје; ту сам и ја међу њима" (Мат. ХУЈ. 20), и на томе неразбивом камену вере основао је Царство Божје на, земљи, своју Свету цркву.

· Будимо и ми, благочестива децо наша у Духу Светоме, достојни учасници Божјег Дарства и верни синови наше мајке (Светосавске Цркве, која чува и проповеда релитију духа и прогреса, религију љубави, истине и правде.

Нека и ова данашња свечаност радости и побожности буде потстрек добре воље и снажне енергије у вршењу наших хришћанских и родољубивих дужности. Нека нам да.

а