Dabro-bosanski Istočnik

лист за црквено-просвјетне потребе српекоправ. свештенетва у Босни и Херцеговини. Излази двапут у мјесецу. — Цијена 3 Фор. годишње.

Бр. 17. и 18. Сарајево, мјесеца Септембра 1889. Год. III.

Предуслови за избор службе светитепичког зваља*).

Велико је и заматпно подузеће опога, којтт мгтс.ди п жели одати се служби свештеиичког звања, је]) су с том службом и одиосио звањем скопчане такове дужносттт, које се иикако пе дају сравнити или успоредитп с дужностима и одговорношћу другпјех људскнјех зваша и сталежа. Друга људска зваша п сталежи баве се обично свјетскијем пословима, који су такве природс, да се човјек у њима .лако п без опасностп снаћи може, само ако је иоле свјестан. Међу тијем свештеничко звање има тај узвишени задатак, да у духовноме смислу служи Богу и људима; — Богу, као општем творцу, као најмоћнијем цару евијех царева, као најправеднијем суднји свијех суднја, као првом почетку и свршетку свијех ствари и пас; а људима да служи у својству шиховог пословоЈје код Бога, односно као њихов посредник и измиритељ с Богом, као божији пома*) Овај чланак налазн се у нзпјвштају богословског срп. православног завода у Рељеву за Т887/88 год. И којег по својој важности доносимо у овај лист „Уреднингтво."

гач у дјелу спасења душа њиховттјсх и најпослије, да служп њима као њихов руководител. и стражар у течају цијелог им земног живота. Ова двојака служба свештеничког звања представл,а се некима у првп мах и поглед, да 1*е лака н обична, али у самој ствари није тако, већ је она н одвећ тешка пак и опасна; а то нам у пуној мјери свједочи св. писмо, а и св. оци; а на челу пм св. Јован Златоуст у својијем златнијем књигама о свештенству, за тијем светител.и Григорије Богослов, ЈеФрем Сирин, Григорије Неокесаријски, Амвросије и други, који су се устручавали ступити у свештеничко звање, једино из обзпра на величину опасности и тешкоће, које су са службом пстог звања скопчане. — Најпослије да је служба свештеннчког звања заиста тешка и опасна, свједоче нам и они многобројни законп, устапове и проппси цркве, који свн једии-