Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 296

цјелокупног свештенетва, а кр. влади благодарност што је сноразумно са црквеном управом дозволила овај свештенички скуп. Послије тога. је изабрат ужи одбор, који је имао друштвена правила да прегледи и збору да поднесе, који је правила са малим измјенама и примио, те тако ће скорим удружеше свештенпчко у живот ступити, које ће оспм других добрих страна и добродјетељне пошљедице по г'вештеничке удовице и сирочад имати. Народни добротвор. Г. Др. Љубомир РадивојевиЋ, који сада борави у Каменици, основао је како новине јавл>ају, закладу најприје од 10 000 дуката па послије и од 50.000 дуката. За просвјетне цијели. Руковање те задужбине повјерио је срп. краљевском министаретву просвете и црквених послава у Биограду.

Бр. 17 и 18

С-лава таквом сјајном примјеру српеког родољубља и пожертвовања. Живио много година такав добротвор народне иросвјете. Питомци срп. правосл. богословског завода у Рељеву, примл.ени су за 1889/90 школ. год. Из дабро-босанске архидијецезе: Милан Лалић, Симо Еракић, Вукосав Милановпћ и Стеван Поповић; из тузланске дијецезе: Стеван Поповић, Јован Поповић и Остоја Пантпћ; из мостарске дијецезе : Јово Јокановић, Васо Медан, и Алекса Јокановић. Осим тога примљени су за приватне слушаоце из архидијецезе дабро-босанске: Танасије Косорић, Мптар Кецман, Милош Билбпја, Ђорђе Поповић, Василије Стакић, Перо Карлаш и Тодор Старчсвић ; а из мостарске дијецезе: Ристо Терзић, као изванредан питомац.

Д.-Б. ИСТОЧНПК

Обј Сриско-православним Опшннама и иречасном Његово високо преосвештенство АЕ и Митрополит господтш Ђорђше Николајевић, иро.лазећи овуда, б.дагоизво.лио иам је казати: да ће на дан 17. септембра о. г. освештати нашу новосазидану цркву, храм Успенија Пресвете Богородпце у Српској Мравици, која је удаљена од ГГрњавора 1 х / 4 сата.

а в а. свешшенству ^Дабро-босанске Лрхидијсце,зе и . Тога ради јављам оближњем срп. народу и пречасном свештенству да бп пзвољели нотрудити се и доћи на ову свечаност и уве.личати је својим присуством. У Српској Мравици 16. августа 1889. С поштовањем Српско-православна Општина Ј1. Ј. Опачић. свешт. и пресједник.

С т е Српско-правоелавни црквено-школскиОдбор у селу Бол,анићу (близу Грачанице), потребује једног учитеља за своју тро-разредну основну школу. За труд учитељ ће уживати од црквене општиие: Слободан стан, дрва колико треба, један дан орања земље за башту и 250 Фор. у готову новцу; а дужан ће бити осим подучавања дјеце у прописаним наукама, учити их још црквеном пјевању и у цркви недељом и празником за пијевницом појати.

чај. Првенство имају богословн са завода у Рељеву. Који би ово мјссто заузети желио, дужан је доказати да је науке бар са добрим уснјехом свртпио и да је црквеном пјевању вјешт. Рок стјечају траје најдал.е дп 15. Септембра о. г. Бол^анић, 23. августа 1889. године. За Одбор пресједник, Маријан Жижак.

Власник и издавалад: АЕМ Конзис. —

ТТГтам. Шпиндлера и Лешнера. — Одговорни уредник: Ђ. Петровић, свештепик.