Dabro-bosanski Istočnik

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 295

и љубав за све оно, штоје депо, добро и племенито. Уредништво је се потрудило, те је око „Ђачета" прибрало и прикупило готово све наше познате и признате раднике на дочијој књижевности. Тако поред досадаљих сарадника, радиће још и ови : Г.Г. Сретен Хаџић филозоф ; Вл. Јовановић и Бр. Нушић песници; Сенћански предавач ; Коста Петровић, Мих. Милошевић, Мих. Ст. Ризнић и Дим. Ј. Путниковић учитељи: и Драг. Н. Лапчевић економ. „Ђаче" је у посљедњем броју прошле године обећало, да ће у овој трећој години излазити два пута месечно. Због овог морала би се и цена листу повисити. Али, оно водећи рачуна о садањем материјалном стању нашег наиода, и желећи да допре у сваки кутић српског краја и код сиромаха и код газде одустало је од ове намере. Оно ће и у будуће излазити један пут месечно у величини „М. Србадије". Но да би „Ђаче" задовољило и богатију омладину, и да би дало нашој омладини више материјала за читање п поуку, оно ће поред листа издавати и засебне књижице са сликама, као додатак „Ђачету". У овој години ових књижица бпће најмање две, за Божић и Ускрс. Свака књижица биће велика око пет штампаних табака. „Ђаче" у будуће коштаће за Србију : на годину 2 дин. на по године 1 дин. Са додатком: на годину 3 дин. на по године 1 г / 2 дин.

За остале српске земље стаје: на годину 3 дин. Са додатком 4 1 / 2 дин. Скупљачима се даје једанаести број као награда за труд. Из свега овог, види се, да се уредништво свом силом труди, да лист сваком годином и б^зојем буде бол.и и садржином и сликама, и да задовол.11 богаташа и сиротана. Оно и у будуће неће у овом малаксати. Али је издавање оваког листа скопчано са великим новчаним жртвама, за то се обраћам мојим друговмма, познаницима и пријател.има дечије кљижевности да ме својски потпомогну у скупљању претплатника. Скупљачи се још моле, да нам претплатнике пошљу најдаље до 15. септ. ове године како би се знало у колико ће се примерака „Ђаче" штампати, и да би се штампале адреее претплатницима. Претплату треба елати у плаћеном писму или уреднику у Ниш или књижари Валожића у Београд. Сви српеки листови моле се да овај оглас објаве у својим листовима. Они пак који желе да им лист шал.емо у замјену, а то до сад нису радили, моле се, да нам свој лист шаљу у замену. „Ђаче" од I. и II. године може се још добити повезано ; и то: од прве године за Г20 дин. а од друге године за 1*60 дин. У Нишу, 6. августа 1889. г. Пет. М. НикетиЋ, учитељ и уредник „Ђачета"

Р а з II о.

Свештенички збор у Нишу. 20. Августа о. г. одржан је у Нишу свештенички збор, коме је присуствовао Митрополит Михаило, Епископ Јероним и 300 свештеника оба реда. Прије збора одслужена је архијерејска служба на којој су чинодјејствовали Митрополит и владика Јероним са 12 свештеника. Послије богуслужења био је састанак у општинској школи. Збор је отворио Митрополит Михаило са дивним и поучним говором, и нагласио у њему дужности свештенства прама цркви, отачбини и краљу. Говор је одушевљено са бурним „живио" пропраћен. За тим је Митрополит Михаило са владиком Јеронимом збор напустио, желећи збору срећан и успјешан рад.

Пошто су се архијереји удалили, пресједник привременог одбора Архимандрит Сава узе ријеч и у лијепом говору објаснио цијељ свештеничког удружења. Затим се збор конституисао и изабрав ееби а-рхимандрита Саву'за пресједника и два перовође отпочео свој рад. На предлог дворског проте Јакова Павловића, изабрата је већа депутација, која се Митрополиту Михаилу упутила и у име збора му захвалност изразила, што је допустио да се свештенетво ради оснпвања свештеничког удружења састати могло, и што је он сам лично похитао да овај збор благословп. За тим је једногласно закључен и одма извршен брзојавни поздрав краљу Александру, те му је изјављена оданост и нспоколебљива вјерност