Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 2 писивалп би се сви присутии чланови дотичие сједимце, а препис би овјеровљавали протопрезвитер и.ш иадзиратељ (односио предсједиик) са перовођом. Сваки протопрезвитер разрезао би дотичну своту (5 Фор. 50 новч.) на подједнаке днјелове, и то на оно.лико дије.гова, ко.дико има својих подручипх светптеника, те бп по том сви скупа платплп такве записнике. Ако се сви протопрезвитерски уредп и евештенпци сагласе у томе, нека поша.ну одређену своту, јер се ииаче ради иеколициие, не ће моћи речени записници дати у штампу.

Св. 1

Надање је да ће се сви одазватп, п појмитп потребу овог предлога, и љегову умјеспост: колико по свештенпчки рад толико п ради очувања у будућности, да у свако доба потомство и натп.љедиицн свештеничког звања впде, гата су п колнко су њихови предшаственици радили, и колико су се трудили да п себп а особито њима створе бо.ве услове за марл>ивнји п успјешнијн рад у обрађпвању „Випограда Господњег". Из консисторијалне сједницс, У Сарајсву, 7. децсмбра 1889. АЕ п Митрополит Дабро-боеансгси Ђорђе. Николајевић.

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Број 2008. III./Ј 889. Објава,. Орпско-православном благочестивом нарпду н. пречасном свештснству Наше Богохраниме Дабро-оосанске Епархијс. .

Дозволом високе зема.љске владе путује по Босни н Херцеговини часни парох требињски Сава Пјешчић са грађаиином Тодором Перовпћем да саберу прилога на градњу цркве у Требпњу. Пречасно свештенство, побожни п дарежљиви православни народ Напте Епархије зна: да камен па камен ето палача; а и да је вјечна задужбнна: цркве на славу Г>ога и очување вјере прадједовске подизати п потпомагати; па нека доирпнесе свакн колико впгае можете, да

врпједни и честити Требпњци дограде евоју цркву, у којој ће се док је траје, усрдне молитве приносити Бог^у за ктиторе н приложнике н за сав народ Христијански. Часном свегатенику Пјегачићу пак, уједно дозвољава се да може у црквама служити и говором пароду цпјел> свог путовања јасније представити, У Сарајеву 5. децембра 1889. АЕ и Митрополит Дабро-босански Ђорђе Николајевић.

Број 2166./I./1889. ОкруЖНИЦа. Српеко-православннм иротоурезвитерским н парохијалним уредима, односно иречасном свештенству Дабро-босанске епархије. Поводом ионово догодившег се слу- ника Станка Јовановнћа пз Маова, шабаччаја, да еу свештеиици, на име: Ристо кога окруасја, испод за брак ирописаиих Блажић из Кравпце и Јован Тодоровић годинавјеичао,адруги,СтанкаСтанковића пз Папраће, н то нрвп — српеког иодај- пз Чокешпне, опет шабачког окружја,