Ekonomist

74

зама купује и продаје. Против ове државне интервенције на берзи устало се са доста оправданих разлога.

2. Кредишна политика Народне Банке није претрпела никакве промене. У току године измењало се на положају министра трговине и индустрије пет личности. Не треба заборавити да Народна Банка спада у надлежност Министарства Трговине. Сваки од ових пет добронамерних људи покушавао је одмах у почетку да нешто уради иу Народној Банци. Али се сваки покушај одбио о металне и мермерне армиране зидове и касе наше новчаничне банке. Сваки је од тих министара интервенисао за „мале људе“. Тражи се кредит за ситну индустрију и занатлије. Понеко и за земљораднике. Затим се интервенише у корист појединих покрајина. Један мисли да је запостављена Босна, други Хрватска, трећи истиче Јужну Србију. Зависи од тога, где су бирачи дотичног министра.

И ма колико да сеод стране Народне Банке тврдило, да нема могућности за нове кредите, ипак се нашло начина, да се помогну поједини запостављени крајеви, установе, банке и приватна лица. То је постигнуто укидањем и редукцијом кредита другима. Имати кредит код наше Народне Банке значи у пословном свету један привилегисан положај. Пошто и овде влада пштегиз сјац5ц5, треба чекати да неко умре (да се кредит угаси) па да дође други на ред. Да ли се при том стриктно води рачуна о хронолошком раду, привредном значају и кредитној способности онога који је-кредит добио, тешко је рећи. Ми смо земља ината и севапа. Утицаји са стране (првенствено од владе) личне везе и други моменти играју такође неку улогу. То је ван сваке сумње.

За последње три године Народна Банка дала је кредита (према стању од 31 децембра):

1999 1923 1924

(у милионима динара)

На менице 14919. 1988:7 1.259.2 На хартије од вредности 99,5 189,9 – 205,7 Укупно 1.520,7 1523,6 1.494,9

Као што се види, укупна се ситуација врло мало мења“ Опада есконт, али се повећава зајам на залоге. У прошлој години, на наваљивање извозника, заведена је една новина. Народна Банка даје кредите на експедирану робу (храну. шљиве идр.) и плаћује 50-60"/, од вредности на залогу докумената. Већ три године наша новчанична банка не може да стави на расположење целокупној народној привреди више од једне и по милијарде динара. У прошлој години каматна стопа за зајмове на залоге повећана је од 7 на 8',, докле је по есконту остала иста (67)