Ekonomist

176

остати сељаци, по примеру скандинавских Народних Университета. Затим имамо организацију конференција по селима, подизање лабараторија за научну земљорадњу, организовање правничке и техничке помоћи.

Таквих синдиката и савеза синдиката било је у Фравцуској и раније. Већ 1886. године основан је Централни Савез Земљорадничких Синдиката, који је 1921. године имао око себе преко 3.000 синдиката, 27 обласних савеза са 800.000 чланова. Тај Савез спојио се са другима, и тако је образован онај о коме смо горе говорили.

У Белгији наилазимо на извесне“ земљорадничке лиге, које су у ствари синдикати 1990. год. таквих лига било је 1041, са 55. 769 чланова. 1929. год., налазимо масу специјалних синдиката за сточарство. за живинарство, за пчеларство и за вртарство.

У Швајцарској, 1910. год. било је 957 земљорадничких синдиката са 45.469. чланова. Сви ти синдикати су у ствари претече кооперативизма. У неким земљама они делају упоредо са кооперативама, у другим, кооперативе успевају да их замене, ако не да их сасвим потисну.

У Мемачкој, исто тако организују се земљораднички поседници особито као послодавци. Пре светскога рата, њихове организације имале су као једини циљ сталешку узајамну помоћ (пруске Гапдазећан-е створио је сам Фридрих Велики). Али мало по мало, нарочито после рата, оне су се претвориле у борбена оруђа против радника на селу. Кад су се пак укинула сва ограничења која су отежавала удруживања сељачких радника, почели су се стварати моћни послодавачки савези, уједињени у „Царевински Савез немачких земљорадничких и шумарских послодавачких организација.“ Циљ овога Савеза је: заштита заједничких послодавачких интереса, одржавање добрих односа између послодаваца и радника, одбрана од неправичних захтева ових последњих, заступање земљорадничких интереса пред властима и у земљорадничким коморама, помагање чланова саветом и делом приликом радничких покрета. За поправљање надница, чланови не смеју узимати у службу раднике који су од другог члана отпуштени без повољног мишљења, одређивање заједничких услова рада у целој земљи.