Ekonomist

44

последњу реч. Напротив, ми увиђамо да и наш данашњи царински извозни режим треба ревидирати тако, да се дефинитивно укину и још оно неколико извозних царина, колико их још има, јер нам то налажу сви економско-политички обзири. Фискални интереси као провизорна мера код извоза могу се још донекле одржати у финансијски слабијим земљама, али несумњиво треба се свим силама старати да се оне упуте што пре на друге праве чисто фискалне изворе земље.

Из овога најповршнијег историјског прегледа, мислим, да се јасно види, шта је све учинила и колико је напора показала Краљевина С.Х.С. у правцу уклањања, аболирања извозних препрека слободној међународној трговини, а чије аболирање пројектована резолуција Конференције сугерира.

Што се тиче нашег становишта у главном питању, које резолуција покреће у питању смањења увозних царина на неопходно потребну робу, оно се састоји у следећем.

Питање смањења увозне царине на неопходно потребну робу, несумњиво је у пракси много компликованије и теже, но питање чак и дефинитивног аболирања извозних царина. Тешкоће његове у свима земљама час се манифестују у економском, а час у финансијском облику, негде јаче у првом, а негде јаче у другом, како где.

Уз то се мора имати на уму, да су — како изгледа у овом питању јаче погођене аграрне земље но индустријске јер су по среди. у главном и у већини случајева артикли исхране и аграрни производи у опште. А кад су по среди аграрни интереси они су познато је, свуда врло осетљиви, о чисто или претежно аграрним земљама и да не говорим. Али, и у земљама више индустријским, врло често су аграрци толико моћни, да и тамо, не само да смањење аграрних царина наилази на велики отпор, него се тамо чак тражи и повећање царинске и аграрне заштите, па чак и кроз законодавство енергично спроводи. Најбољи пример високих аграрних царина, пружила нам је, пре рата, немачка царевина, из које је пошао 1900. године онај огромни заштитни талас, који је преплавио читаву Европу. Па и после рата, и данас, немачки парламенат, изгласао је, баш пре неколико месеци, читав низ закона,