Ekonomist

58

тару, треба да су стварно још много веће, кад се има у виду положај Добричева, његов непосредни додир са фабриком шећера, уновчавање хектарске продукције кроз живи инвентар, далеко бољи квалитет земље, но што смо рачуном предвидели и т. д.

Косанчић је прави контраст Добричеву. Управни трошкови су готово као и код Добричева. Али продукциони трошкови готово четири пут већи од личних. Док на Косанчићу са знатно већом површином ораница они износе 280 дин. по хектару, дотле у Добричеву са мањом површином ораница износе 872 дин. Ефекат оваквог односа се и види. Он исплаћује чак и целокупни персонал и пружа државној каси без мало чистих 200 дин. по хектару. Његов пројектовани принос по хектару оранице износи 1632 дин. И ако је Косанчић активан ипак његова актива није ни близу довољна. То се лако даје уочити из напред нађене просечне цифре од 2800 дин. приноса по хектару. За Косанчић је ова цифра далеко већа због веће продуктивности земље. На њему се може рачунати 15—20 товара пшенице по хектару и у толико одговарајуће веће производње осталих усева. Поред тога Косанчић производи у великој количини пиринач, који још увек има добру цену. Косанчић има одличне краве сименталске расе и одличан подмладак. Косанчић ради са депутатлијама, те му је радна снага осигурана и т. д. Још је мали принос који Косанчић даје, Ми бисмо могли можда бити задовољни бар са 2800 дин. по хектару, колико би државна каса стварно добивала.

Код Мркоњића имамо приход око 360 дин. по хектару, дакле слично као и код Добричева. Природно je, MITO je H крајњи резултат посве негативан. Ми не разумемо калкулације, да се улаже 1423 дин. по хектару па да тај хектар донесе 360 дин. Улог је по јединици површине далеко већи него код Косанчића па опет је принос по јединици површине готово четири пута мањи и ако је однос употребљеног капитала на солидној основи.

Бажјаковина заузима нарочито место у погледу примене обртног капитала у ужем смислу да се тако изразимо. 5622 дин. представљају знатну суму и интензитет. Одговарајући том интензитету је и принос по хектару. Али на жалост и