Ekonomist

59

овде не постоји, чини се, права хармонија. Изгледа да величина уношеног капитала гута крајњи добитак. Он не износи више по хектару од 395 дин. дакле близу два пута толико, колико даје Косанчић са 1010 дин. Могуће, да су овде. по среди депутати. Расподела капитала је на економској основи. У сваком случају требало би очекивати ипак већи чист приос. Према досадашњем излагању лако је извести закључак и за Хрушевац.

Поред тога, исто се из изнетих чињеница јасно види, како се и где спроводе основни економски принципи, колико је и како спроведена идеја законодавчева, види се још једна врло важна основна чињеница наиме угледна добра су још увек на државном буџету. Она нису ни до данас у смис лу закона створила свој обртни фонд, нити је, чини нам се, још утврђено, колики су ти појединачни фондови. По нашем мишљењу ово је била основица за спровађање ове лепе иде је. Обртни фондови стварају финансијску независност добара и дају могућност газдовању у правом смислу речи. Овако они и данас још зависе од државног буџета, његових дванаестина и изложена су и свима каламитетима оваквог начина финансирања, са којим пољопривредна производња никако не иде руку под руку. С друге опет стране државни се буџет и даље оптерећује са неколико милиона, који су на крају у свом ефекту негативни, а намена им је баш активност, продуктивност. У колико је спроведена идеја о производњи семена о одгајивању и стварању нашег најбољег у биљној продукцији и сточарству, у колико су примењиване најсавршеније и уз то економски најпрактичније методе у производњи, у колико су расправљана још нејасна и нерасправљена питања у погледу повишавања продукције или и примењена расправљена питања, није нам познато. Судећи пак по пројекту буџета, даје се закључити, да и ту исто тако стоји.

Ми се одавде неможемо упуштати у многа расматрања и разноврсне околности, због чега је то све тако. За ово је потребна нарочита студија. Изнели смо само, како то питање сада стоји. Али узевши све скупа наше је мишљење, да је потребна само јака директива код пасивних добара, други распоред капитала, појачање продуктивног капитала у опште