Ekonomist

862

шњење« 5 19). Услед ове своје функције развијени чековни промет може постати врло важан чинилац за новчани оптицај једне земље, као што се то види из примера Енглеске : у Лондону, према исказу најбољег зналца енглеског меничног и чековног права и аутора енглеског меничког закона од 1881 год. сера .М. Д. Чалмерса, СЈеагте Напџз средством меница и чекова 1922 тодине извршио је обрачунавање у износу = 37.161.461.000: међутим целокупна плаћања у новцу, која су спроведена преко свију банака, уједињених у истом Clearmg Наџ5-у, износила су само 0,79 од сума, које су прошле, као плаћања, кров њихово књиговодство. Закључак, који изводи г. Чалмерес из ових података, је тај, да је чек прави новац његове земље а новчаHume, curreusy motes и метални новац пграју само помоћну улогу.

Чек, који је средство за обрачунавање у горњем смислу, није намењен Ba дужи оптицај: у овом је његова разлика од новчаница. Тако исто он не сме да буде средство за кредит; у овоме је његава разлика од вучене менице. Као последица такве економске улоге чека, јавља се низ његових правних особина које се појављују и у прописима Пројекта. Пошто чек није намењен за дужи оптицај, мора се презентирати трасанту за кратко време под претњом неповољних последица по имаоца. Рок је презентације одређен у 5 12 и то од 10 дана, ако је чек издат у нашој земљи, од 15 дана, ако је издат у другој којој европској земљи, од 30 дана, ако је издат у којој земљи изван Европе и то на обалама Средоземнога или Црног Мора или на острвима у њима, и од два месеца, ако је чек издат у којој другој ваневропској земљи. По истеку ових рокова трасант може опозвати чек (5 15): тако исто неподношење чека у горњим роковима повлачи ва собом губитак права регреса против индосаната, трасаната и авалиета (5 19).

У циљу обилажења овог правила и могућности оперисања са чеком дуже време, трасант може повући чек бев датума или са неистинитим датумом (постдатирање). Пројект забрањује ове радње и одређује због њих новчане казне са 20/, од чековне своте а ва намерно извршење ових дела са 40/.

Тако исто дужем и интензивнијем промету чека, који га приближује новчаници, за чије подношење није одређен рок, може допринети акцептирање чека од стране банкара, јер даје имаоцу сигурност да ће чек бити исплаћен у свако доба. Услед